Fronterne trukket op: Så uenige er Radikale og Socialdemokraterne

16x9
Mette Frederiksen (S) og Morten Østergaard (R) Foto: Asger Ladefoged / Scanpix

Pensionsalder, skattelettelser og udlændingestramninger. På de helt afgørende emner i dansk politik lige nu er S og R dybt uenige.

I årtier har Socialdemokraterne og Radikale været et fast makkerpar i dansk politik. Men siden valgnederlaget i sommeren 2015 er de to partier på en række centrale politiske områder gledet fra hinanden, og tonen mellem de to partiers topfigurer er skærpet.

Radikales leder, Morten Østergaard, anklager tirsdag Socialdemokraterne for at gøre ”vold på grundlæggende værdier”, mens eksempelvis Socialdemokraternes EU-ordfører Peter Hummelgaard i sidste uge kaldte Radikales politik for ”dybt uretfærdig”.

Her er tre centrale politik-områder, hvor de to partier er rygende uenige:

Så uenige er S og R

Danskernes pensionsalder

Danskernes pensionsalder er til debat. Foto: Torben Christensen / Scanpix Danmark
Når partierne på Christiansborg dette efterår skal forhandle om Danmarks økonomi frem mod år 2025, ventes spørgsmålet om danskernes pensionsalder at blive centralt. På forhånd har Radikale slået fast, at de gerne ser, at danskernes pensionsalder bliver hævet hurtigere end ellers planlagt.
Det giver nemlig mulighed for at foretage store investeringer i eksempelvis uddannelse, har partiets argumentation lydt.
Socialdemokraterne er lodret imod at hæve danskernes pensionsalder yderligere.
- Hele ideen om, at alle skal arbejde længere tid på arbejdsmarkedet for, at der kan gives skattelettelser i toppen, er i mine øjne virkelighedsfjern. Og det er simpelt hen mangel på forståelse for, hvor hårde arbejdsliv, der stadig leves i Danmark, sagde S-formand Mette Frederiksen i et interview med Ugebrevet A4 tidligere på ugen.

Udlændingestramninger

En teltlejr i Thisted, hvor asylansøgere bor. Foto: Sara Gangsted / Scanpix Denmark
Socialdemokraterne har sammen med de borgerlige partier foretaget en række stramninger af udlændingepolitikken siden valget. Blandt andet har Socialdemokraterne været med til at stramme reglerne for familiesammenføring og stemt for den meget omtalte smykkelov. Samtidig har partiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, slået fast, at partiet vil gøre ”alt for at begrænse antallet af ikkevestlige flygtninge og indvandrere”.  
Radikale har til gengæld været modstandere af samtlige nye stramninger siden valget, og Morten Østergaard anklager Socialdemokraterne for med stramningerne at gøre vold mod grundlæggende værdier.
- Efter min bedste overbevisning har det, som regeringen, DF og Socialdemokraterne er blevet enige om, ikke løst noget som helst på integrationsområdet. For jeg mener godt, at vi kunne have bragt Danmark igennem den her flygtningekrise uden at gøre vold på vores grundlæggende værdier, og at vi kunne have ambitionen om en bedre integration, siger Morten Østergaard i et interview med Ugebrevet A4.

Skattelettelser

Statsminister Lars Løkke (V) ønsker at sænke topskatten i efteråret. Foto: Simon Læssøe / Scanpix Denmark
Spørgsmålet om skattelettelser bliver et centralt element i efterårets store politiske forhandlinger.
Radikale har på forhånd meldt ud, at de gerne ser skattelettelser – både i toppen og bunden af indkomstskalaen.
- At få sænket skatten på arbejdsindkomsten er måske Radikale Venstres allerstørste prioritet blandt alle reformer, har partiets skatteordfører Martin Lidegaard tidligere på året sagt.
Socialdemokraterne afviser til gengæld kategorisk, at de vil være med til at sænke topskatten.
- Vi har sagt klart og tydeligt, at vi ikke vil være med til en yderlig skævvridning af Danmark med topskattelettelser, som Mette Frederiksen har formuleret det.