Politik

'Bekymrende', 'dybt skræmmende', 'mærkeligt': DF-ordfører under beskydning efter Putin-udtalelse

Dansk Folkepartis forsvarsordfører har i løbet af sommeren blandt andet kaldt Rusland for "en kommende allieret".

Kritikken er haglet ned over Dansk Folkepartis forsvarsordfører Marie Krarup efter hendes udtalelser om, at EU er en større trussel mod Danmark, end Rusland er under Vladimir Putin.

På sociale medier har politikere fra både rød og blå blok taget afstand til Krarups udtalelser. Heriblandt Socialdemokraternes EU-ordfører Peter Hummelgaard:

- Man skal være opmærksom på, at det her er en udtalelse, der kommer fra en af de toneangivende personer i Dansk Folkeparti. Landets største borgerlige parti. For at være helt ærlig synes jeg, at det er dybt skræmmende. Og i virkeligheden også et udtryk for total mangel på hukommelse i forhold til, hvad der bare er sket de sidste par år i Europa og særligt i forhold til Ruslands nabostater, siger han til TV 2.

- Vi har at gøre med et styre, som helt bevidst krænker dansk og svensk luftrum med sine kampfly. Et styre, som har kastet sig ind i en landkrig i Ukraine for at erobre nyt land og dermed truer stabiliteten i Europa. Et styre, der er dybt homofobisk og udemokratisk, og som ikke skyr nogle midler for at holde oppositionen nede. At Marie Krarup kan mene, at EU - selv med sine fejl og mangler - er værre end det, synes jeg er helt på månen, siger Peter Hummelgaard.

Kold luft mellem Vesten og Rusland

Marie Krarup har flere gange de seneste måneder argumenteret for, at Rusland og Vesten i høj grad har sammenfaldende interesser, og samtidig kritiseret Vestens ”dæmonisering” af Ruslands præsident Vladimir Putin:

- Der har været den her Putin-dæmonisering, som har været grotesk latterlig og virkelig dum. Rusland har faktisk gjort adskillige forsøg på at komme i en god dialog med Europa og USA, og det er desværre mislykkedes. Og det synes jeg, at man er nødt til at gå tilbage til. For vi har i den grad fælles interesser i forhold til angsten for islam og islamisk terrorisme, sagde hun eksempelvis i juli til TV 2.

I deres iver og kamp mod EU er de villige til at indgå alliancer med alverdens lyssky typer

Peter Hummelgaard Thomsen, Socialdemokraternes EU-ordfører

Marie Krarups tilnærmelser til Rusland og Vladimir Putin kommer i en tid, hvor forholdet mellem Vesten og det store land i øst ellers er koldere end længe. For få måneder siden besluttede Nato-alliancen eksempelvis at sende tusindvis af soldater - heriblandt op mod 200 danske - til en række østeuropæiske Nato-lande som modtræk til Ruslands aggressive fremfærd. Særligt Ruslands annektering af en del af Ukraine har bidraget til at forværre forholdet, mens også simulerede russiske angreb på blandt andet Danmark har vakt opsigt.

Kritik fra V og K

Peter Hummelgaard Thomsen påpeger, at også Republikanernes præsidentkandidat i USA, Donald Trump, samt lederen af det højrenationale franske parti Front National, Marine Le Pen, har taget Putin i forsvar:

- Vælgerne skal, inden vi går til valgurnerne, være meget bevidste om, at Dansk Folkeparti også indeholder det her. Det er jo en tendens, vi ser i tiden: Hvordan højrefløjspolitikere som Marine Le Pen i Frankrig og Trump i USA gør tilnærmelser til Putin. I deres iver og kamp mod EU er de villige til at indgå alliancer med alverdens lyssky typer, som aktivt truer vores venner i Baltikum, erobrer lande og driver en politik, som er dybt udemokratisk. Enhver vælger må gøre regnebrættet op og beslutte om den del er noget, man kan acceptere, siger Peter Hummelgaard.

Marie Krarup argumenterer for, at Rusland og Vesten på lange stræk har sammenfaldne interesser, når det kommer til bekæmpelse af islamisk fundamentalisme og terrorisme. Har hun ikke en pointe her?

- Her begår Marie Krarup jo den fejl, at hun godtager det russiske styres forklaring om, at det man eksempelvis har foretaget sig i Syrien, alene handler om at bekæmpe Islamisk Stat. På trods af at de har smidt størstedelen af deres bomber på de oppositionsgrupper, der ikke har noget med Islamisk Stat at gøre. Det, Rusland gør, er jo langt hen ad vejen bare at forsøge at styrke Assads (Syriens diktator, red.) position.

Også Konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, langer på Facebook ud efter Marie Krarups udtalelser:

Det samme gør Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen: