Politik

Enhedslistens nye strategi skal gøre Frederiksen lydhør

EL vil forsøge at få Mette Frederiksen til at makke ret, hvis partiet skal pege på hende som statsminister. Der er brug for en ny strategi, hvis Enhed

EL vil forsøge at få Mette Frederiksen til at makke ret, hvis partiet skal pege på hende som statsminister.

Der er brug for en ny strategi, hvis Enhedslisten skal have mere indflydelse under en kommende rød regering, end partiet havde, sidst der sad en socialdemokrat i Statsministeriet.

Når Enhedslisten mandag samles til sommergruppemøde i Aarhus, går partiet i gang med at definere sine krav til Mette Frederiksen (S) som statsminister.

Det er Pernille Skippers (EL) første sommergruppemøde som politisk ordfører. Og belært af tiden under Helle Thorning-Schmidt (S) vil Skipper forsøge at få Socialdemokraterne til at være mere lydhøre.

- Man har tænkt sig at videreføre denne form for revolverpolitik, hvor man siger, at enten gør I, som vi vil have det, eller også må I bare vælte os.

- Det betyder, at vi står med nogle andre kort på hånden, end vi troede, vi gjorde. Og vi må revurdere vores parlamentariske strategi, siger Pernille Skipper.

Under den forrige regering måtte Enhedslisten se sig trynet på en række områder, hvor reformer af fleksjob- og førtidspension, skattereform og én finanslovsaftale blev gennemført med borgerlige partier.

For Skipper er det ligefrem en mulighed at lade sig inspirere af blå blok.

- Vi bør tage en bred diskussion uden fordomme. LA har arbejdet med krav til regeringsgrundlag, DF har røde linjer, og vi har et søsterparti i Sverige, som har oplevet lignende situationer.

- Det er helt centralt for Enhedslisten, at når vi peger på en regering, skal den gøre op med den stigende ulighed og sætte hårdt ind over for fattigdom, siger Pernille Skipper, som gør det klart, at hun ultimativt er klar til at vælte en statsminister for rød blok.

- Man skal være villig til at tage konsekvensen af sine krav i sidste ende. Så ja, det vil det indebære.

Ifølge chefredaktør for Jysk Fynske Medier og politisk kommentator Troels Mylenberg har Enhedslisten ikke haft så meget indflydelse, som partiets mandater har berettiget.

Derfor giver det mening at se på en ny strategi.

- Det er klogt af Pernille Skipper at begynde at tænke en anderledes position for partiet og allerede nu begynde at sætte Enhedslisten i scene på en måde, så det giver lidt mere.

- Mette Frederiksen har bejlet til Dansk Folkeparti hen over sommeren, man kan ikke ligefrem beskylde hende for at bejle til Enhedslisten, siger han.