Politik

Professor sår tvivl om anmeldelse af Messerschmidt

Ifølge professor holder ordlyden i Rikke Karlssons politianmeldelse af Morten Messerschmidt ikke vand.

Stemmesluger Morten Messerschmidt (DF) er blevet politianmeldt for identitetstyveri, men det kan vise sig, at anmeldelsen ikke holder hele vejen til retten.

EU-parlamentsmedlem Rikke Karlsson har angivet sin tidligere partikammerat for at have misbrugt hendes identitet i forbindelse med indsættelsen af bestyrelsesmedlemmer af den EU-støttede fond Meld.

Lars Bo Langsted, professor ved Aalborg Universitet i økonomisk kriminalitet og erhvervsret, sår tvivl om anmeldelsens ordlyd.

- Der findes ingen bestemmelser, der hedder identitetstyveri, så det er det i hvert fald ikke. Det er heller ikke dokumentfalsk, for han har ikke eftergjort hendes underskrift, det er de to ting, man kan sige med sikkerhed, siger han.

Ekstra Bladet fremlagde torsdag dokumenter, der viser, at både parlamentsmedlemmet Jørn Dohrmann (DF) og Rikke Karlsson har været medlemmer af ledelsen i Meld.

De blev valgt på fondens generalforsamling i november 2014, hvor ingen af dem var til stede. Dokumenterne har Morten Messerschmidt underskrevet.

Er afgivet til franske myndigheder

Der er dog andre ting, som kan blive inddraget, lyder det fra professoren.

- Der er en bedragerilignende bestemmelse, hvis man giver urigtige oplysninger for at få uberettiget udbetalinger fra EUs kasse, så kan det være strafbart.

- Der er en bestemmelse, som handler om at afgive urigtig, skriftlig erklæring til offentlig myndighed. Men den kan formentlig ikke bruges her, fordi det ikke er danske, men franske myndigheder, han har afgivet erklæring til, siger Lars Bo Langsted.

Der kan være tale om noget strafbart, men det forudsætter, at et eventuelt bedrageri har været relevant for udbetalingen af EU-støtte.

- Som for eksempel at der skal være syv medlemmer af bestyrelsen, og det skal repræsentere et vist antal lande. Er oplysningerne ligegyldige for, om de er berettiget til at få støtte, kan de ikke bruge bestemmelsen omkring bedrageriet, siger Lars Bo Langsted.

Ifølge papirerne blev Rikke Karlssons nationalitet ændret til litauer.