Messerschmidt under ny mistanke for svindel: Kolleger har aldrig stillet op til bestyrelse

16x9
Jørn Dorhmann afviser at have stillet op til bestyrelsen for Meld. Foto: Jens Nørgaard / ScanpixDanmark

Hverken partifællen Jørn Dorhmann eller eks-DF’eren Rikke Karlsson var klar over, at de har været bestyrelsesmedlemmer i omstridt EU-støttet fond.

Dansk Folkepartis stemmesluger i Europa-Parlamentet, Morten Messerschmidt, har haft to kolleger siddende i bestyrelsen for den politiske fond Meld, som ikke selv har været klar over, at de sad der.

Dokumenter fra det franske indenrigsministerium, som Ekstra Bladet fremlægger torsdag, viser, at både partifællen Jørn Dohrmann og Rikke Karlsson, der forlod partiet sidste efterår, begge har været medlemmer af ledelsen i Meld. De blev valgt på fondens generalforsamling tilbage i november 2014 – hvor ingen af dem i øvrigt var til stede. Dokumenterne har Morten Messerschmidt underskrevet.

Jørn Dohrmnan er dybt forundret.

- Jeg har aldrig været med i den bestyrelse. Hvis jeg står på de papirer, så har de skrevet mig ind i det uden min viden, siger han til TV 2.

- Jeg har været til ét møde

Hvad synes du om, at Morten Messerschmidt i din optik har meldt dig ind i som bestyrelsesmedlem uden dit vidende?

- Jeg vil godt lige vide, hvad der egentlig er op og ned. Men jeg må sige, at jeg blev overrasket, da jeg hørte, at mit navn står på det der. For jeg anede det ikke.

Har du aldrig været til møder i Meld og Feld?

- Jeg har været til ét møde i Meld og Felds historie. Det var da jeg lukkede det ned.

Hvordan kan du være med til at lukke det ned, hvis du ikke sidder i bestyrelsen?

- At vi (Dansk Folkeparti, red.) var med i foretagendet, det vidste jeg godt. Men jeg anede ikke, at jeg var med i bestyrelsen.

Har aldrig sagt ja

Har du eksplicit sagt nej til at sidde i den bestyrelse?

- Hør nu her. Jeg ved godt, hvad en bestyrelse er. Fra min tid i kommunalpolitik ved jeg, at man har et stort ansvar som bestyrelsesmedlem. Jeg har siddet i havnebestyrelser og affaldsbestyrelser. Du påtager dig en risiko. Du har et ansvar. Og jeg har aldrig sagt ja til at være en del af det der.

Du får det til at lyde som om du havde på fornemmelsen, at der foregik suspekte ting?

- Når jeg ikke kunne få at se, hvad de foretager sig, så vil jeg ikke være med.

Hvorfor ikke?

- Når en forening ikke spiller med åbne kort, så vil jeg ikke være med. Hvis der er dokumentation for, at jeg har skrevet under på at sidde i den bestyrelse, så læg det frem. Jeg har ikke sagt ja til det der, slutter Jørn Dohrmann.

Jeg er dybt rystet og fuldstændig måbende over, at jeg er blevet valgt til bestyrelsen uden at vide det.

Rikke Karlssson, medlem af Europa-Parlamentet (uden for partierne)

Messserschmidt: Det er hukommelsesvigt

Rikke Karlsson – der i øvrigt står opført som litauer i dokumenterne – siger til Ekstra Bladet, at hun vil politianmelde sagen.

- Jeg er dybt rystet og fuldstændig måbende over, at jeg er blevet valgt til bestyrelsen uden at vide det, siger hun og kalder det for ”svindel og bedrageri”, at hun har været valgt til en bestyrelse uden at vide det.

Morten Messerschmidt, der har været formand for fonden, mener, at både hende og Dohrmann lider af et ”gedigent hukommelsessvigt”. Men han vil dog ikke beskylde dem for at lyve.

- Nej, det vil jeg ikke. Og ved du hvorfor? Det er fordi, det ser så grimt ud på skrift at sige den slags ting. Men sagen bærer præg af, at det er et personligt vendetta – mere end saglighed, siger han til Ekstra Bladet.

Fonden Meld blev ved årsskiftet tvangslukket af Europa-Parlamentet, som mener, at fonden har misbrugt de penge, den har fået i tilskud fra parlamentet. I den forbindelse krævede parlamentet, at tre millioner kroner betales tilbage.