Politik

Regeringen vil sikre billigere drikkevand med privatisering: Katastrofe - mener brancheforening

Privatisering kan give lavere priser for forbrugerne, viser hemmeligholdt rapport ifølge Jyllands-Posten. Danske Vandværker er uenige

Vand og varme kan blive billigere for forbrugerne, hvis der kommer mere konkurrence og privatisering på området.

Det er konklusionen i en hemmeligholdt rapport, som regeringen har bestilt af konsulentvirksomheden McKinsey, skriver Jyllands-Posten.

Men vandværkernes brancheforening er stærkt uenige i rapportens konklusion.

- Der bliver jo netop ikke konkurrence. Det bliver et privatejet monopol, hvor der kommer nogle og skal tjene penge på noget, som man i dag ikke tjener penge på. Og det vil være en katastrofe, siger Allan Weirup, direktør i Danske Vandværker, til TV 2.

Minister åben for konklusionen

Energi- forsynings- og klimaministeren er villig til at se på, hvordan konklusionerne fra McKinsey-rapporten kan blive til virkelighed, når regeringen i løbet af efteråret fremlægger en forsyningsstrategi.

- Jeg er som minister forbrugernes talsmand. Og når analyser peger på, at der er et stort effektiviseringspotentiale, er det min opgave at se på, hvordan det kan realiseres, siger Lars Christian Lilleholt (V) til Jyllands-Posten.

Danske Vandværker har bestilt deres egen rapport af Copenhagen Economics. Og den konkluderer, at der er gevinster at hente ved effektivisering i de enkelte vandværker, men i modsætning til regeringens rapport, at der er meget små gevinster at hente ved egentlige fusioner af vandværker.

Meget marginale gevinster

- Og dér synes vi, at det er ærgerligt, man fjerner fokus fra de områder, hvor der virkelig er noget at hente, og begynder at ulejlige os med at skulle fusionere og sælge og så videre for at hente nogle gevinster, der er meget marginale, siger Allan Weirup til TV 2.

Selvom der findes eksempler på, at privatisering har skabt lavere priser for forbrugerne, så tror Allan Weirup ikke, at det bliver tilfældet, når det kommer til vandværkerne. Mere konkurrence vil betyde noget, men det er ikke det, der er tale om her, mener han.

- Det, man taler om her, er, at man har en monopolvirksomhed, der bliver ved med at være monopolvirksomhed. Nu kommer der bare nogle, der skal ind og tjene penge på den. Og det bliver det i hvert fald ikke billigere af, siger han.

Se kortet: Betaler du mere end naboen?

Danmark har mere end 2000 vandværker. Nogle af dem er meget små og drives af frivillige lokale.

Det betyder også, at vandpriserne kan svinge meget fra den ene forsyningsvirksomhed til den anden.

Eksempelvis betaler bornholmere, der får deres vand fra Klemensker Vandværk, 450 kroner om året i fast bidrag, mens forbrugerne betaler 1248,75 kroner hos naboselskabet Bornholms Forsyning.

Du kan selv sammenligne priser på kortet her, lavet af Dansk Vand- og Spildevandsforening, DANVA.

Lokale vagthunde

Direktøren i Danske Vandværker anerkender, at der er forbedringsmuligheder, når vandpriserne kan svinge så meget. Men han afviser, at privatisering er løsningen.  

- Jeg tror da, at der er effektiviseringsgevinster at hente i nogle af de her forsyningsselskaber. Det er der i en række af vandværkerne, og dem er vi i fuld gang med at hente derude. Der er bare ikke nogen ekstragevinster at hente ved at slå selskaberne sammen, og det er det, vi påpeger, siger Allan Weirup.

Han mener til gengæld, at der er en stor fordel i at bevare de små vandværker tæt på de lokale forbrugere.

- Der er masser af lokale vagthunde, der holder os i ørerne i dag, og det er jeg rigtig bange for, hvis de ikke får mulighed for at gøre fremover, siger han.