Politik

Pia Kjærsgaard bekymret: Danmark er ved at knække over i to

Danmark står overfor en splittelse, mener Pia Kjærsgaard (DF). Løsningen kan være flere folkeafstemninger, lyder det.

- Jeg synes, Danmark er ved at knække over. Det synes jeg virkelig.

Sådan siger Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), søndag til Berlingske. Den erfarne politiker frygter nemlig, at den danske sammenhængskraft smuldrer. At den lim, som holder danskerne sammen på trods af globalisering og multikultur mellem storbyer og landsbysamfund, forsvinder.

- Vi er et lille land og burde hænge fuldstændig sammen. Men jeg synes, vi er nødt til at tage alvorligt, at der er en risiko for, at vi kommer til ikke at gøre det længere, siger Pia Kjærsgaard.

Til avisen fortæller hun, at konsekvensen af den forsvindende sammenhængskraft vil blive, at færre danskere bruger deres stemmeret – og dermed også, at det danske demokrati, der danner grundpillen i vores samfund, svinder ind.

To folk i ét land

I flere vestlige lande ser man lige nu et opgør med de etablerede og velkendte partier, mens nye spillere vinder frem. I Danmark har vi set, hvordan Alternativet med sin anderledes indgang til politik har vind i sejlene – og hvordan Dansk Folkeparti har erobret danskernes stemmer og pladsen som Danmarks næststørste parti.

Og det handler i store træk om modstand mod globalisering, indvandring og den politiske elite, vurderer Folketingets formand. Og hvis splittelsen fortsætter, vil Danmark ende i to dele.

På den ene side står eliten fra storbyen, globaliseringen og det multikulturelle samfund. På den anden side står provinssamfundene.   

- Jeg er bekymret for, at vi – ikke i morgen, men en dag – bliver to forskellige folk i det lille land, vi er. At der er dem i provinsbyerne, som føler sig meget underkendte, og at der er dem i de store byer, som føler sig meget overlegne, siger Pia Kjærsgaard til Berlingske.

Flere folkeafstemninger

Men hvad er så løsningen?

Flere folkeafstemninger, hvis man spørger Pia Kjærsgaard. Det handler om at give danskerne medbestemmelse og sprede en føle af, at deres stemme og holdning har en værdi.

- Det ville være en yderst god idé, for det ville være med til at engagere folk. I dag gør man det kun, når det er absolut nødvendigt, og man ikke kan komme uden om det, men det sender et signal om, at man ikke tør overlade noget til befolkningen, siger hun.