Politik

Skal Samuelsen vælte Løkke, hvis han ikke får sin vilje? LA's vælgere er splittede

Liberal Alliance har truet med at vælte regeringen, hvis ikke topskatten bliver sænket.

Liberal Alliances formand Anders Samuelsen har udtrykt sig i meget klare vendinger forud for efterårets store poltiske forhandlinger om Danmarks økonomi:

En aftale SKAL indeholde en sænkelse af topskatten på minimum fem procentpoint. Ellers vil Anders Samuelsen ikke tøve med at vælte Venstre-regeringen og udløse et folketingsvalg. 

Men blandt Liberal Alliances vælgere er der langt fra entydig opbakning til at gøre alvor af den trussel. Det viser en ny meningsmåling, foretaget af Megafon for TV 2.

45 procent af de adspurgte Liberal Alliance-vælgere mener, at Samuelsen skal trække tæppet væk under regeringen, hvis ikke regeringen kan levere en aftale med lettelser af topskatten. 40 procent mener ikke, at Liberal Alliance på den baggrund skal vælte regeringen. Og 15 procent ved ikke.

- Det er nogenlunde, som jeg ville have forventet, siger Simon Emil Ammitzbøll, Liberal Alliances politiske ordfører. 

- Det er jo en spektakulær strategi, vi har valgt, som kræver meget is i maven. Men når det kommer til stykket, så går jeg ud fra at, folk stemmer på Liberal Alliance på grund af vores synspunkter og hvad vi kan få gennemført. Jeg tror ikke, at selve den kunstneriske udførelse er det afgørende.

Dansk Folkeparti er imod

Både Venstre og Konservative ser – som Liberal Alliance – gerne at topskatten bliver sænket, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har fredag meddelt, at en sænkelse på fem procentpoint også vil være at finde i det forhandlingsoplæg, som vil blive præsenteret senere på måneden. Dansk Folkeparti er til gengæld ikke tilhængere af at de danskere, der tjener mest, får en skattelettelse. Og uden det største parti i blå blok kan regeringen ikke få en aftale.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl gjorde det dog tidligere på ugen klart, at partiet ikke møder op med ultimative krav til forhandlingerne. Og for Dansk Folkeparti er stramninger af udlændingepolitikken vigtigere end spørgsmålet om skattelettelser, understregede DF-formanden. 

LA-ordføreren er fortrøstningsfuld efter de seneste meldinger fra de øvrige blå partier:

- Det, Løkke siger, lyder umiddelbart positivt. Det ser ud til, at der bliver lyttet til Liberal Alliance fra Venstres side. Og vi har også bemærket de ikke-afvisende toner, som Dansk Folkeparti er kommet med. Så vi tror stadig fuldt og fast på, at det her ender med en blå aftale, der sørger for at sænke topskatten med mindst fem procentpoint, siger Simon Emil Ammitzbøll.