Politik

Løkke afviser centralt DF-ønske: - Det kommer ikke til at ske

Dansk Folkeparti kræver at Danmark tager forbehold for eller træder ud af en række internationale konventioner. Glem det, er beskeden fra Løkke.

Dansk Folkeparti kan glemme alt om få regeringen med på at tage forbehold eller direkte træde ud af en række internationale konventioner.

Det slår statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nu fast i klare vendinger:

- Det er mere kompliceret end som så. Man kan ikke bare lige tage forbehold for konventioner. Man kan træde ud af konventionerne. Men vil man sende det signal til det internationale samfund om at Danmark ensidigt melder sig ud af nogle internationale konventioner. Det kommer ikke til at ske. Det kommer ikke til at ske.

Kravet om et opgør med Flygtningekonventionen, Menneskerettighedskonventionen og Statsløsekonventionen er ellers et af de helt centrale krav, som Dansk Folkeparti med Kristian Thulesen Dahl i spidsen har med til de kommende vigtige 2025-forhandlinger, der kommer til at præge det politiske efterår. Men Løkke afviser, at det kan blive til virkelighed: 

- Konventioner er internationale spilleregler, som det også er i vores interesse findes. Og engang imellem kan man så opleve, at spillereglerne er uhensigtsmæssige. Men det betyder ikke, at man ikke er nødt til at respektere dem. Men så kan man kæmpe for at lave dem om.

Plads til at stramme alligevel

Årsagen til, at det er nødvendigt at tage et opgør med konventionerne er ifølge Kristian Thulesen Dahl, at de ”forhindrer os i at føre en selvstændig udlændingepolitik”.

Opgøret med konventionerne er, sammen med en række andre forslag til opstramninger af udlændinge- og indvandrerpolitikken, Dansk Folkepartis vigtigste krav til de kommende, har DF-formanden understreget.

Det kommer ikke til at ske

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V)

Lars Løkke Rasmussen melder sig klar til at imødekomme Dansk Folkeparti ved at gennemføre yderligere stramninger af udlændingepolitikken, men understreger, at eventuelle nye stramninger skal holde sig indenfor konventionerne.

- Det er vores vurdering, at det også inden for rammerne af de konventioner, der findes, er muligt at foreslå yderligere stramninger på opholdsvilkår og andet. Plus forslag, som i højere grad motiverer folk til at rejse hjem igen, når beskyttelsesbehovet ikke længere er der, siger statsministeren.