Politik

Langballe: Her er de 'ubehageligheder', regeringen planlægger

Statsministeren ville fredag ikke løfte sløret for, hvilke "ubehageligheder" regeringen vil have med i sin 2025-plan.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) løftede fredag sløret for flere dele af den længe ventede 2025-plan, som regeringen præsenterer i sin helhed senere på måneden, og som kommer til at danne grundlag for afgørende politiske forhandlinger om Danmarks økonomi det kommende årti.

Der skal blandt andet bruges milliarder på at styrke Danmarks sikkerhed, og regeringen vil samtidig fastholde ambitionen fra regeringsgrundlaget om at sænke topskatten med fem procentpoint.

Statsministeren var til gengæld noget mere karrig med detaljerne, da han af journalisterne blev spurgt ind til, hvordan han vil skaffe pengene til blandt andet skattelettelser og investeringer i politi og forsvar.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fortalte tidligere på sommeren, at regeringen kigger på et helt ”katalog af ubehageligheder”, og ifølge TV 2s politiske redaktør Anders Langballe kommer regeringen efter alt at dømme til pille ved blandt andet pensionsalderen for at få økonomien i 2025-planen til at hænge sammen.

- Det, jeg hører, er, at regeringen blandt andet kommer til at spille ud med, at man vil øge arbejdsudbuddet ved at hæve pensionsalderen, siger Anders Langballe.

Senere på pension end andre europæere

Det er mindre end et år siden, at pensionsalderen sidst blev hævet - til 68 år gældende fra 2030. Det er vedtaget i forbindelse med den såkaldte Velfærdsaftale fra 2006, at folkepensionsalderen skal kunne hæves hvert femte år med ét år ad gangen, i takt med at danskernes levealder stiger. Men fordi danskernes gennemsnitslevealder i øjeblikket stiger hurtigere end tidligere, har Venstre tidligere luftet tanker om, at man allerede nu vil hæve pensionsalderen igen med et år yderligere.

På fredagens pressemøde ville Lars Løkke Rasmussen (V) ikke svare på, om en hævelse af pensionsalderen er en del af den plan, regeringen fremlægger om få uger:

TV 2 har tidligere beskrevet, hvordan danskerne allerede nu kan se frem til at skulle være længere på arbejdsmarkedet end borgere i andre europæiske lande:

Store planer for SU’en

Ifølge Anders Langballe planlægger regeringen også at foreslå grundlæggende ændringer af det danske SU-system i forbindelse med 2025-planen:

- Det, jeg hører, er, at man har store planer for SU’en i regeringen. Og noget af det, der ligger på tegnebrættet i øjeblikket, er, at man kommer til at finde mange penge i SU-systemet. En model, man har arbejdet med i regeringen, er, at gøre en del af SU’en lånebaseret, siger Anders Langballe og fortsætter:

- Jeg tror, det er dér, det kommer til at ligge; Altså at man kommer til at pille ved pensionsalderen og ved SU’en.