Politik

Hans Engell: Det kan ende med et folketingsvalg

Anders Samuelsen truer endnu en gang Venstre-regeringen.

Liberal Alliance (LA) understreger endnu en gang, at det er et ultimativt krav for partiet at få sænket topskatten med fem procentpoint. Og det skal tages meget alvorligt, mener en erfaren politiker og kommentator.

- Tonen er blevet voldsomt skærpet, siger politisk kommentator Hans Engell.

Engell mener, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal regne med, at LA er klar til at vælte ham, hvis ikke regeringen er i stand til at levere det forlangte nedslag i topskatten.

- LA er ikke et parti som andre partier. LA styres i høj grad af denne her sag. Det er deres absolutte topsag. Og de har i den grad sømmet sig til masten i den her sag kommer ikke til at gå fra den. Da er deres troværdighed væk, siger Hans Engell.

Krav er ikke til forhandling

I regeringsgrundlaget står der allerede, at det er Løkke-regeringens ambition at sænke topskatten med fem procentpoint, men for Liberal Alliance er der tale om et ultimativt krav, der ikke er til forhandling.

Det skriver LA's partileder, Anders Samuelsen, i en kronik i Berlingske fredag på tærkslen til et afgørende politisk efterår. Og torsdag aften understregede han alvoren over for TV 2.

- Hvis ikke vi kan levere så små resultater, som vi lægger op til, kommer det borgerlige flertal til at tabe næste valg under alle omstændigheder, sagde Anders Samuelsen.

Og selv om der ikke er noget overraskende i Samuelsens melding, mener den erfarne kommentator, at det skal tages alvorligt, at LA med deres ultimative krav er klar til at koste en borgerlig regering livet.

- Det er en trussel, der virkelig vil noget, siger Hans Engell.

DF afviser - flertal er forsvundet

Hos Dansk Folkeparti ser gruppeformand Peter Skaarup dog i udgangspunktet ingen mulighed for at sænke topskatten i forbindelse med efterårets forhandlinger.

- At man melder ud på forhånd, at man skal have mindst fem procentpoint på topskatten og gerne mere til, er svært for os at arbejde med. Vi lægger op til en årlig vækst på 0,8 procent inden for det offentlige forbrug, og det prioriterer vi først sammen med udlændingestramninger, siger han til Berlingske.

Men uden DF er der ikke noget flertal, for Socialdemokraterne har gjort det klart, at der ikke bliver en aftale med dem, hvor topskatten lettes. Det samme gælder for de andre partier i rød blok.

I regeringspartiet Venstre ønsker finansordfører Jacob Jensen ønsker ikke at forholde sig konkret til muligheden for politisk enighed om en lettelse af topskatten. 

Samuelsens krav blev endnu mere 

Men det er man nødt til, mener TV 2's politiske analytiker Thomas Funding.

- Det er et signal til Lars Løkke Rasmussen (V), om at han ikke skal få nogen fiske ideer om, at det her krav er til forhandling, siger han.

- Anders Samuelsen havde to muligheder her: Han kunne kravle ned fra det træ, han har sat i, og sende et mere forsonende signal, men i stedet har han valgt at stikke hovedet ud af trækronen og råbe ned "I kan godt glemme alt om at få mig ned herfra. Det er jer, der skal op til mig", lyder det om Anders Samuelsens melding i dagens Berlingske.

Forlig eller folketingsvalg 

LA's krav koster ca. 2,5 milliarder kroner ud af et offentligt budget på 1.090 milliarder kroner. Det er penge, der kan findes - modsat et flertal i de her dage. Men hvad stiller statsministeren op?

- Det store problem er DF. Vil de blokere for, at der kan gøres noges ved topskatten eller vil de ikke? Forleden havde DF sommergruppemøde, og der må man sige, at Thulesen-Dahl padlede uden om emnet. Der kom aldrig et klart svar, siger Hans Engell. 

Der er stadig en chance for, at regeringen og de andre borgerlige partier kan sejle igennem med et forlig.

- Men Løkkes store problem er, at det handler om meget andet en skat. Det handler om ejendomsvurderinger og en masse andre ting. Derfor bliver det et sindsygt spændende efterår. Det kan betyde forlig - eller folketingsvalg, siger Hans Engell.

LA har sommergruppemøde i weekenden. Det samme har Venstre.