Beregning: Alternativets forslag giver milliardhul i statskassen

16x9
Kritikken preller af på Uffe Elbæk. Foto: Linda Kastrup / Scanpix

Ifølge en beregning vil Alternativets forslag om en kortere arbejdsuge give et hul på 130 milliarder kroner.

En af Alternativets mærkesager er at få forkortet arbejdsugen til 30 timer.

Men en beregning fra Folketingets Finansudvalg viser ifølge Politiken, at forslaget om at sænke den normale arbejdsuge over de næste ti år i sidste ende vil koste statskassen 130 milliarder kroner om året.

Det sker blandt andet, fordi Alternativet ikke samtidig ønsker at sænke offentlige ydelser som kontanthjælp og folkepension.

Professor advarer: Kan få store konsekvenser

Bo Sandemann Rasmussen, økonomiprofessor fra Aarhus Universitet, advarer om, at Alternativets forslag vil få store konsekvenser for det danske velfærdssamfund.

- 0Det vil være en dramatisk ændring af hele den danske økonomi. De samlede serviceudgifter ligger på godt 500 milliarder kroner, og det inkluderer alt fra offentlig administration og sygehuse til undervisning, børnepasning, ældrepleje, og hvad ved jeg.

- Så det vil svare til, at 20 procent af den offentlige sektor skulle skæres væk for at få råd til en 30-timers arbejdsuge, siger Bo Sandemann Rasmussen til Politiken.

Preller af på Alternativet

Kritikken fra økonomiprofessoren preller af på Alternativet, fortæller partiets politiske leder, Uffe Elbæk.

- Økonomi er ikke nogen eksakt videnskab. Det er ikke et mål, men et middel. Det betyder, at vi tager det med et gran salt. Hvis man sænker arbejdstiden, vil det også slække presset på velfærdssystemet.

- Eksempelvis, at der i dag er 35.000, som er sygemeldt på grund af stress. Man kan spare milliarder, hvis folk ikke går ned på arbejde på grund af arbejdspresset, siger Uffe Elbæk til Politiken.