Politik

Ingen får noget ud af at være den rigeste på kirkegården

Klimaets tilstand er værre end forventet, viser ny rapport. Og i denne uge har vi brugt jordklodens ressourcer for 2016. Det betyder, at vi har mere b

Klimaets problemer er så store, at det truer alle planter, dyr og mennesker på livet. Verdenshavene stiger, voldsomme vinde raser i hele verden, og dele af Arktis var meget varmere end normalt i 2015.

Tallene fra USA’s National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA, taler sit tydelige sprog. Vi står alle sammen med kniven for struben i den største globale krise i menneskehedens historie, og vi er den sidste generation, der stadig har chancen for at gøre noget. Men med den nuværende kurs bliver vi dem, der tabte chancen på gulvet. Med et brag.

Regeringen har bremset udbredelsen af elbiler, de har slækket på klimamålene og taler om at droppe de havvindmøller, som ellers har været planlagt i årevis. Hos støttepartiet Liberal Alliance mener man, at Danmark er for lille til at gå forrest på klimapolitik, men den udmelding er simpelthen for uambitiøs. Intet land er for småt, og ingen organisation er for lille til at være inspirationskilde for hele verden, når man har en vindersag.

Før i tiden var Danmark et forbillede for hele verden. Danmark var kendt for at være det land, der tog klimaet alvorligt og for alvor satte området på dagsordenen med nye løsninger. Men den tid er forbi.

Regeringen opfører sig, som om løsninger på klimaområdet står i modsætning til økonomisk udvikling. Men i virkeligheden kan løsninger på klimaområdet tegne Danmarks fremtid.

Vi ved, at hele verden skal igennem den grønne omstilling. Alle lande skal producere vedvarende energi. Alle lande skal have mere bæredygtige transportløsninger. Så hvorfor skal Danmark ikke gå forrest og være med til at opfinde den måde, hele verden skal indrette sig på i fremtiden? Vi har en historisk chance for at gøre de løsninger til Danmarks økonomiske fremtid.

De globale klimaløsninger er altså ikke en hæmsko. De er vejen til arbejdspladser i Danmark i fremtiden, hvis vi bare tør gå forrest. Venstre siger, at de skaber et Danmark ”for fremtiden”. Men vi kan ikke bruge regeringens ubæredygtige løsninger på velstand og vækst til noget, hvis Jorden bliver ubeboelig for mennesker i fremtiden. Der er jo ikke nogen, der får noget ud af at være den rigeste på kirkegården.

Derfor er det håbløst, at regeringen har sat den grønne omstilling i bakgear i stedet for at være villige til at lave løsninger på klimaområdet. Løsninger, der vil være til gavn for både Danmark og resten af verden.