Politik

Oppositionen ryster på hovedet af DF: - Jeg synes, det er et trist og ødelæggende forslag

Det er en styrke, at DR er et stærkt medie, lyder det fra de røde partier.

Det vil være trist for danskerne, og det vil gå ud over vores demokrati og kultur, hvis DR’s budgetter bliver beskåret med 25 procent over de næste fem år, sådan som Dansk Folkeparti foreslår i dagens Berlingske.

Sådan lyder meldingen fra oppositionspartiernes medieordførere, der mildt sagt har svært ved at finde samme begejstring frem som i den borgerlige blok. Det vil få alvorlige følger, hvis man fjerner 700 millioner kroner fra DR’s budgetter, lyder det samstemmende fra Socialdemokraterne, Enhedslisten og Alternativet.

 - Jeg synes, det er et trist og ødelæggende forslag. Primært for danskerne. Jeg forstår simpelthen ikke, at DF vil gå alle de store udenlandske mediemastodonters ærinde, siger Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen, til TV 2.

EL: Det går ud over kulturen og demokratiet

Ifølge ham vil besparelsen betyde 5.000 færre timers danskproduceret tv årligt og tilsvarende mindre radio.

- Det synes jeg ikke, danskerne har fortjent. Vi har brug for mere dansk indhold, ikke mindre, fastslår han.

Enhedslistens medieordfører, Nikolaj Villumsen, er åben over for at ændre eksempelvis licensen, så den bliver indkrævet via skatten. På den måde vil den studerende ikke længere betale samme licens som overlægen, hvilket vil være mere solidarisk, mener partiet.

Kulturminister Bertel Haarder (V) siger til Berlingske, at han i første omgang kun vil drøfte spørgsmålet med de blå partier i Folketinget. Det ærgrer Nikolaj Villumsen, som advarer mod, at de markante forringelser vil kunne mærkes.

- Det vil gå ud over vores kultur og demokrati. Vi glemmer ofte, at det er en stor styrke for os, at vi har et fælles medie, som giver os kultur og nyheder, og som samler os på tværs af befolkningsgrupper, siger han.

Afstemning

Går du ind for at skære ned på DR?

Alternativet: Helt forkert afsæt 

Rasmus Nordqvist, der er kulturordfører for Alternativet, mener det er udtryk for mangel på visioner, når de borgerlige vil skære ned på DR.  

- Hvis vi ønsker at have stærkt dansk indhold, så har vi brug for for et stærkt DR. Vi ser meget hellere, at DR bliver bedre til at samarbejde langt mere med eksterne aktører. Det er et helt forkert afsæt at tale om at skære 25 procent, siger han til TV 2.

DR's nuværende budget er ifølge Rasmus Nordqvist "helt i orden".

Radikale og SF: Det er en katrastrofal massakre

Det mener Radikale Venstres medieordfører Zenia Stampe også. Hun er bekymret over den "massakre", de borgerlige partier lægger op til. 

- Vi befinder os i en tid, hvor alle taler om behovet for at dyrke danskheden og forhindre polarisering, og hvor det derfor er vigtigere end nogensinde at have en stærk public service station, der samler danskere på tværs af geografi og politiske skel og laver dansksproget indhold, siger hun i en skriftlig kommentar til TV 2. 

Samme toner lyder fra SF. DR er en nødvendighed i et samfund, hvor de kommercielle medier fylder stadig mere og mere, mener partiets medieordfører Holger K. Nielsen.

- Det er katastrofalt, hvis Dansk Folkeparti kommer igennem med det forslag, de er kommet med her. Man kan altid se på om man kan trimme DR, og det er vi da også villige til at se på, siger han og afviser et opgør med DR's digitale nyhedsformidling på dr.dk, sådan som flere ellers har foreslået. 

- Der foregår en vældig konkurrence, og der er DR også nødt til at være som public service-aktør på et marked, der er domineriet af de kommericelle, siger han.