Politik

Messerschmidt vil indføre folkevalgte sheriffer i Danmark

Politidirektørerne skal vælges af folket, mener Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt.

Politidirektørerne i de 12 danske politikredse skal vælges af borgerne i kredsene - præcis som de amerikanske sheriffer.

Sådan lyder et forslag fra europaparlamentarikeren Morten Messerschmidt (DF).

Forslaget vil betyde, at borgerne får indflydelse på, hvordan politiet i de enkelte kredse prioriterer sagerne, mener han.

- På centrale områder synes politiets prioriteringer i dag at være ude af trit med den almindelige retsopfattelse i befolkningen, siger Morten Messerschmidt.

- Vi har brug for et wake-up call, hvor politiet bliver bragt tilbage til den virkelighed, hvor de fleste borgere befinder sig.

Kan betyde strengere straffe

Når borgerne selv vælger politidirektøren, har de mulighed for at være med til at bestemme hvor meget fartkontrol, der skal foretages i kredsen, mener Messerschmidt.

Han peger også på, at retsopfattelsen i befolkningen vil blive forbedret, hvis forslaget bliver til virkelighed. For eksempel fordi den folkevalgte politidirektør også vil have betydning for de anklageskrifter, der bliver taget op i retssalene.

- Dette gælder eksempelvis i relation til, hvilke påstande anklagemyndigheden nedlægger i forbindelse med straffesager, herunder alt for korte straffe og for få påstande om udvisning af kriminelle udlændinge.

- Hvis anklagemyndigheden holder sig tilbage og siger: "Vi skal også tage hensyn til alle mulige bløde ting som menneskerettigheder og resocialisering," så kommer der ikke de straffe, som mange borgere gerne vil.

I USA har man valgt sheriffer lokalt siden nationens fødsel. I Storbritannien indførte man et lignende system i 2012.