Politik

Lad os give unge fra uddannelsesfremmede hjem et forspring i køen

BLOG: Danmark har brug for at flere unge fra uddannelsesfremmede hjem tager en uddannelse, og det skal vi hjælpe på vej.

Et af formålene med kvote 2 var oprindeligt at give unge fra mindre boglige hjem en chance for at komme ind på drømmestudiet. Men sådan fungerer det slet ikke, viser ny undersøgelse fra SFI. Faktisk virker det lige omvendt på nogle studier.

Og det siger i virkeligheden sig selv, for hvordan er det nu egentlig lige man kommer ind på kvote 2? Man tager ud i verdenen og får sig nogle erfaringer ved at arbejde, ved at tage et højskoleophold eller ved at se udlandet, og dernæst skriver man en ansøgning. Det synes jeg er fremragende – langt bedre end det unuancerede karaktersystem, der måler unge på et simpelt tal. Men det er stadig ikke med til at hjælpe de børn, der kommer fra uddannelsesfremmede hjem.

Ulige forudsætninger

For hvordan skal man egentlig kunne tilegne sig erfaringer fra højskoleophold og udlandsrejser, hvis man ikke har råd til at tage afsted? Mange unge har ikke råd til at betale flere tusinde kroner for en rejse.

Hvordan skal unge, der ikke har forældre til at hjælpe med at skrive en ansøgning - og som ikke har råd til at købe hjælp til at skrive en ansøgning - skrive en bedre ansøgning, end de studerende der kommer fra hjem med forældre, der sidder klar med computeren?

Det er ulige forudsætninger for at søge en uddannelse på kvote 2, og det betyder også, at for få unge fra uddannelsesfremmede hjem kommer ind på en videregående uddannelse. Det synes jeg er problematisk, og det skal vi gøre noget ved.

Lettere at komme ind

I fremtiden skal flere unge nemlig have en uddannelse. Som tømrer. Som ingeniør. Som pædagog. Som lærer. Som læge. Det har vi brug for – både for de unges skyld, fordi det giver livskvalitet at have en uddannelse og kunne forsørge sig selv, men også for samfundets skyld. Vi bliver færre og færre til at passe på flere og flere, og derfor skal vi sikre at alle får en uddannelse.Derudover mener jeg, at det er helt afgørende, at nogle af de mennesker, der skal være med til at danne vores samfund i fremtiden kommer fra alle samfundslag. Det skal ikke kun være børn af akademikere, der sidder i statsadministrationen. Det skal også være dem, der voksede op uden noget som helst. Det skal ikke kun være børn af lærere, der bliver undervisere i fremtiden. Det skal være dem, der havde svært ved at koncentrere sig i skolen, fordi de ikke kunne sidde stille. Børn fra alle samfundslag skal skabe det fremtidige Danmark.

Derfor skal det tælle op i kvote 2-ansøgningen, at man kommer fra et uddannelsesfremmed hjem, ligesom livserfaringer, jobs og karakterer tæller op. Fremover skal det være lidt lettere at komme ind på en uddannelse, hvis du kommer fra et ikke-bogligt hjem. Fordi det er det vi har brug for som samfund. At alle børn uanset baggrund får en uddannelse – både erhvervsuddannelser, professionsbacheloruddannelser universitetsuddannelser. Det skal vi hjælpe på vej.

Og hvis nogle af jer skulle finde på at spørge: Er der så ikke nogle af de børn, der kommer fra akademikerhjem, der bliver snydt?

Nej. De eneste, der er blevet snydt her, er de børn og unge, der er vokset op uden hjælp til lektier, uden morgenmad, uden nye skolebøger. Og mon ikke det vil være sundt at få nogle af dem til at uddanne sig - også for os andre.