Politik

Danske politikere nægter at slække på visum-krav til Tyrkiet

Hvis Tyrkiet ikke får visumfrihed inden oktober, skrottes aftale med EU, siger Tyrkiets udenrigsminister.

Hvis ikke EU lever op til sin del af aftalen om at tillade visafri indrejse for alle tyrkere i EU inden oktober i år, vil Tyrkiet skrotte migrantaftalen, der blev indgået i marts.

Det siger den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu, men det får hverken Socialdemokraterne eller Dansk Folkeparti til at ryste i bukserne.

Hellere ingen aftale end at give tyrkerne visumfrihed før tid, lyder det.

- Tyrkerne skal først leve op til en lang række demokratiske principper. Så efter min mening skal EU ikke bøje sig for det krav, siger Peter Hummelgaard Thomsen, der er EU-ordfører for Socialdemokraterne.

Migrantaftalen betyder blandt andet, at enhver migrant, der er sejlet fra Tyrkiet til de græske øer, bliver sendt tilbage.

Det skal ikke være et spil

Aftalen har reduceret tilstrømningen markant, men ifølge Peter Hummelgaard Thomsen er det vigtigere, at Tyrkiet lever op til de demokratiske krav for at få visumfrihed, end det er at give fri indrejse blot for at sikre, at aftalen holder.

- De fængsler rask væk journalister, folk får en dårlig retsproces i forbindelse med deres tilbageholdelse, og der er forlydender om tortur i fængslerne mod påståede kupmagere, siger han.

- Vi skal passe på med, at det ikke hele tiden bliver et spil, hvor man giver flere og flere indrømmelser. Erdogan (Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, red.) er godt klar over, at det er en afgørende aftale, men den er lige så afgørende for Tyrkiets evne til at finansiere de tre millioner syriske flygtninge, som opholder sig i landet, siger han.

Aftalen er næsten ligegyldig

Hos Dansk Folkeparti vil EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth ikke anerkende, at aftalen med Tyrkiet har været årsag til, at flygtningestrømmen er reduceret markant.

- Så længe folk, der rejser fra Tyrkiet til Grækenland, ikke kan komme længere end til Grækenland, tror jeg, at strømmen vil være relativt begrænset. Og så er det sådan set ligegyldigt, om der er en aftale med Tyrkiet eller ej, siger han.

Derfor bliver han ikke nervøs, når den tyrkiske udenrigsminister nu sætter tidsfrist på aftalen.

- Tyrkerne kan godt rasle med sablen, men jeg er ikke nervøs. Det er en misforståelse, at det er op til Tyrkiet ligesom en vandhane at åbne og lukke for tilstrømningen, siger Kenneth Kristensen Berth fra Dansk Folkeparti.