Politik

Elever applauderer ide om at fjerne karakterbonus

Danske Studerendes Fællesråd er enig med dem, der vil fjerne karakterbonussen for at haste på universitet.

Formanden for Danske Studerendes Fællesråd, DSF, så meget gerne, at det ikke blev belønnet at skynde sig fra gymnasiet på universitetet. Ifølge formanden skaber det en usund kultur, og de positive effekter er tvivlsomme.

Udtalelserne kommer, efter at SF's Jacob Mark har præsenteret ideen om at afskaffe reglen om, at studerende kan gange deres karaktergennemsnit med 1,08, hvis de starter en uddannelse hurtigt.

- Reglen opildner til en usund kultur. I stedet for at fokusere på, at folk kommer godt igennem studiet og er klar til at starte, når de gør det, så bliver de presset til at starte for tidligt.

- Vi kan se, at det for mange er ekstremt givtigt at tage et sabbat-år, hvor de prøver at rejse, tager på højskole eller andet. Når man laver sådan nogle regler, så opfordrer man folk til at sætte alt andet til side, siger formand for DSF Yasmin Davali.

Støttes af en stribe partier

Opfordringen til at fjerne reglen finder støtte hos en stribe partier, der i blandt De Radikale, samt foreninger som Gymnasieskolernes Lærerforening.

Ikke mindst fordi bonussen har presset adgangskravene til mange universitetsuddannelser op.

- Det bliver en selvforstærkende effekt. I forvejen er folk nervøse for, om de kan komme ind, fordi karakterkravene er så høje. Og så gør de, hvad de kan, for at pumpe deres gennemsnit op. Og så bliver gennemsnittene endnu højere, siger Yasmin Davali.

- Så det er at kaste brænde på bålet på noget, der allerede sætter de studerende under et enormt pres. Der er slet ikke tid til at reflektere over de valg, der jo er afgørende for hele resten af ens liv, tilføjer hun.

Reglen blev indført i 2009 for at få unge hurtigere igennem uddannelsessystemet og ud på arbejdsmarkedet.

Til Berlingske fortæller Socialdemokraterne, at man er klar til at kigge på reglen, men ikke ser større grund til at ændre den.