DF-næstformand vil i regering med S og V

Søren Espersen mener, at en regering med S, V og DF vil være mere tryg end at samarbejde med for eksempel Liberal Alliance.

Et regeringssamarbejde mellem Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti vil være det bedste for landet.

Sådan lyder det nu fra Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, i et interview med Politiken lørdag. 

Under Folkemødet på Bornholm gjorde Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, det klart, at han vil gå efter regeringsmagten, hvis der efter næste valg fortsat er et borgerligt flertal og vælgerne giver DF omtrent det samme antal stemmer som ved valget i 2015. Men ifølge DF-næstformand Søren Espersen vil en regeringskonstellation, der også involverer Socialdemokraterne, være at foretrække.

- Jeg synes, at et samarbejde mellem DF, Venstre og Socialdemokratiet vil være naturligt til også at løse udlændingeproblemerne i landet, siger han til Politiken.

Mere trygt

 Adspurgt hvorfor han foretrækker en sådan regering frem for en ren borgerlig regering med eksempelvis Liberal Alliance og Konservative, som LA-leder Anders Samuelsen har foreslået, er svaret, at det vil være mere »trygt« med en S-DF-V-regering. 

- Hvis man nu forestillede sig, at de tre partiledere satte sig sammen og fandt ud af , hvordan kan vi lave Danmarks udlændingepolitik, så den kører i en årrække på 10-15 år. Det vil være ideelt, siger Søren Espersen til Politiken. 

Søren Espersen melder sig dog klar til at give sig på flere områder, hvis DF får indrømmelser på EU- og udlændingeområdet.

- Udlændinge og EU er de to ting, der er helt essentielle for os, og vi kan godt flytte os på mange andre områder, siger han, uden at ville nævne hvilke felter han har i tankerne. 

Venstre: Vi vil ikke spekulere endnu

I Venstre ønsker partiets fungerende politiske ordfører, Jacob Jensen, ikke på nuværende tidspunkt at spekulere i regeringssammensætninger efter næste valg. 

- Vi har lavet flere vigtige forlig med både S og DF, så der kan sagtens være noget stabiliserende i en samhørighed mellem de tre største partier. Men det ligger ud over min lønramme at botanisere i, hvilken regeringskonstellation der skal dannes efter et kommende folketingsvalg, siger Jacob Jensen til Politiken. 

Hos Socialdemokraterne afviser man intet kategorisk, men fungerende politisk ordfører Ane Halsboe-Jørgensen har svært ved at se en regering bestående af de tre største partier for sig.

Hun pointerer over for Politiken, at det vil kræve, at DF kan leve med Socialdemokraternes leder, Mette Frederiksen, som landets statsminister. 

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.