Donald Trump

Mette Frederiksen angriber Trump: Dumsmart og populistisk

Socialdemokraternes formand er bekymret over Donald Trumps udmeldinger og kalder præsidentkandidaten for dumsmart.

Republikanernes præsidentkandidat Donald Trump er både dumsmart og populistisk, hans taler er hadefulde, og hans lette løsninger vil ikke forbedre livet for amerikanske borgere.

Sådan lyder den barske kritik fra Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen, der i et længere opslag på Facebook onsdag langer ud efter manden, der meget vel kan blive USA's næste præsident.

- Donald Trump er både dumsmart og populistisk. Hverken de fattige eller de mange amerikanere, der er fristet af Trumps lette løsninger - eller resten af verden - vil vinde på hans måske kommende lederskab, skriver hun blandt andet.

- Det amerikanske valg bliver afgørende. For os alle sammen. Jeg er uenig med Trump i meget. Talerne er meget, meget hadefulde. De fleste udsagn handler om at bygge mure, hvor vi i stedet kunne bygge bro. Og jeg er bekymret over de seneste meldinger fra Trump om at svække sammenholdet i NATO.

Sætter ord på frustrationer

Den socialdemokratiske formand understreger samtidig i sit opslag, at det er nødvendigt at tage de amerikanske vælgeres frustrationer alvorligt:  

- Men vi kan ikke nøjes med at konkludere, hvor meget Trump tager fejl. Jeg synes, det er vigtigt, at vi kommer et spadestik dybere. Vi må erkende, at de folk, han taler til, føler sig hørt for første gang længe og har savnet en stemme, der sætter ord på deres frygt og frustrationer.

Samtidig drager Mette Frederiksen en parallel til den britiske folkeafstemning i sidste måned, hvor et flertal valgte at stemme for, at Storbritannien skal forlade EU-samarbejdet.

- Frygten, frustrationen og bekymringen for fremtiden kender vi også til her i Danmark. Og i Europa. Vi oplever meget af det samme, og for kun en måned siden var det ikke mindst den britiske arbejderklasse, der stemte Storbritannien ud af EU, og jeg tror, meget af forklaringen på det skal findes i afmagt over ting, der ikke kun handler om EU. Jeg tror ikke en millimeter på, at den amerikanske eller britiske borger, der føler sig truet på sit job og sin velfærd, får det bedre med Trump eller med Storbritannien ude af EU.

Vi må erkende, at de folk, han taler til, føler sig hørt for første gang længe og har savnet en stemme, der sætter ord på deres frygt og frustrationer.

Mette Frederiksen, S-formand

Ikke samme kritik fra Løkke

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) følger også det igangværende amerikanske præsidentvalg. I et Facebook-opslag mandag luftede han sine tanker om valgkampen – med et noget andet ordvalg end Mette Frederiksens. Faktisk nævnte Lars Løkke Rasmussen ikke Donald Trump en eneste gang:

- Verden har brug for et Amerika med udsyn, der bruger sin position som supermagt til at trække verden i retning af mere samarbejde, samhandel, vækst, fred og stabilitet. På den måde påvirker amerikanernes valg også vores valgmuligheder, skrev statsministeren blandt andet.

Mette Frederiksen er dog langt fra den eneste danske politiker, der har udtrykt foragt overfor den omstridte rigmand Donald Trump.

Kun ét medlem af Folketinget har indtil videre åbent tilkendegivet, at han håber, at Trump slår Demokraternes kandidat Hillary Clinton ved valget 8. november; Dansk Folkepartisk EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth.

- Det, som er kendetegnende for hans politik, er jo at han vil have et stærkt USA. Et USA, hvor man begrænser indvandringen. Og et USA, hvor man har en større social sammenhørighed end i dag – altså for eksempel når han argumenterer for skattelettelser til de mindre velbjergede, men ikke til de rigeste. På den måde synes jeg egentlig, at den politik, han plæderer for, er tættere på det, jeg synes er fornuftigt, end det de andre kandidater siger, har Kenneth Kristensen Berth tidligere forklaret til TV 2.

square to 16x9