Ældre Sagen i hårdt angreb på minister: Sammenlignede plejehjem med hoteller

Det er misvisende, når sundhedsministeren sammenligner plejehjem med hoteller, mener Ældre Sagen.

Den magtfulde interesseorganisation Ældre Sagen langer nu ud efter sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V).

Anledningen er et interview med ministeren, som blev bragt af Berlingske fredag. Her sammenligner Sophie Løhde blandt andet danske plejehjem med hoteller.  

- Der er brug for et opgør med den hoteltankegang, der hersker på nogle plejehjem, hvor man kan gå rundt i morgenkåbe og sutsko hele dagen, og hvor der i det hele taget ikke rigtigt sker noget, siger ministeren til avisen.

Men den sammenligning er misvisende og ikke gavnlig for debatten om udviklingen af fremtidens ældrepleje, lyder det nu fra Ældre Sagen.

- Vi stejler over den her retorik, hvor man sammenligner plejehjemmet med et hotel. For så ser man det billede for sig, at beboerne er nogle luksus-vante mennesker, der bare sidder og venter på at folk kommer og betjener dem. Og det er meget langt fra virkeligheden på plejehjemmene, siger Jens Højgaard, souschef i Ældre Sagen, til TV 2.

- Vi skal tænke på, at plejehjemsbeboere i dag er meget svækkede mennesker. Man kommer kun på plejehjem, hvis man virkelig ikke kan klare sig selv. Man regner med, at omkring to tredjedele af beboerne på plejehjemmene har demens i et eller andet omfang, og alene dét sætter nogle begrænsninger for hvad de kan. Derudover er der mange, som har fysiske svækkelser. 

Jens Højgaard fortæller, at Ældre Sagen de seneste dage har fået mange henvendelser fra medlemmer på baggrund af ministerinterviewet.

- Den her sammenligning har mange af vores medlemmer reageret på. Vi har fået mange henvendelser fra folk, som synes, at det er en fuldstændig urimelig sammenligning.

På Facebook opfordrer organisationen også sine følgere til at dele kritikken af ministeren – hvilket mere en 1000 i skrivende stund har gjort:

Skal tage hensyn til forskellighed

I interviewet med Berlingske forklarer Sophie Løhde, at hun mener, at landets plejehjem skal være bedre til at aktivere beboerne.

- Plejehjemmene skal blive bedre til at inddrage ældre og gøre brug af de ressourcer, hvert enkelt menneske besidder. Man behøver måske ikke at skrælle en hel gryde kartofler, men så nogle stykker - eller hjælpe til med at dække bord, lyder det fra ministeren, der også mener, at plejehjemmene skal blive bedre til at tage hensyn til, at beboerne er forskellige og har forskellige interesser:

- Hvis man hele livet har holdt af at lytte til og spille musik, er det jo ikke ensbetydende med, at man pludseligt bliver helt vild med at spille petanque. Vi skal blive bedre til at differentiere og lave forskellige typer af plejehjem og afdelinger, hvor man bedre kan imødekomme, at nogen eksempelvis hellere vil spille billard eller er optaget af madlavning og havearbejde.

De tanker bakker Ældre Sagen op om:

- Vi er enige i, at det er en god ting at inddrage beboere i hverdagsaktiviteter. Det kan være at hjælpe med madlavning, borddækning og så videre. I det hele taget at få nogle flere hverdagsaktiviteter. Vi vil meget gerne med i en debat om hvordan man i højere grad inddrager beboerne. Men præmissen skal ikke være, at plejehjemmene er hotel-agtige, for det er de overhovedet ikke, siger Jens Højgaard.

Ældre Sagen opfordrer i den forbindelse Sophie Løhde til at tage udgangspunkt i anbefalingerne fra den såkaldte Ældrekommission, der i 2012 fremlagde en række anbefalinger til, hvordan man kan styrke livskvaliteten på landets plejehjem.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Sophie Løhde til kritikken, men det har ikke været muligt, da hun er på ferie.