Hver fjerde i de rigeste familier vil arbejde mere, hvis topskatten lettes

Hvis topskatten sænkes, vil hver fjerde i familier med de højeste indkomster arbejde mere - hver anden siger dog fortsat nej til spørgsmålet.

Over halvdelen af danskerne vil ikke arbejde mere, selvom der kommer lettelser af topskatten. Det viser en ny måling, Megafon har lavet for TV 2.

I gruppen med de højeste husstandsindkomster er det hver fjerde, der melder, at de vil arbejde mere, selvom topskatten bliver sænket.

25 procent af dem, der har en hustandsindkomst på over 800.000 kroner, er helt eller delvist enig i, at de vil arbejde mere, hvis de får topskattelettelser. Blandt befolkningen som helhed er det 18 procent, der melder, at de ville være klar til at arbejde mere, hvis topskatten blev lettet.

Netop topskattelettelser bliver et af efterårets største emner og kan ende som en afgørende faktor i Venstre-regeringens overlevelse.

- Lige nu er der slet ikke flertal for topskattelettelser. Langt fra. Så det er helt afgørende for Liberal Alliance, regeringen og de radikale, at man kan overbevise de andre partier om, at en lettelse vil få folk til at arbejde mere, siger TV 2's politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen.

Krigen om skattelettelser

Særligt for Liberal Alliance er lettelser i topskatten et kardinalpunkt.

Partiets formand, Anders Samuelsen, har i lang tid holdt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fast på regeringsgrundlaget fra sidste sommer, hvor der står, at regeringens ambitioner er at sænke skatten på den sidst tjente krone med 5 procentpoint.

SÅ MEGET BETALER DANSKERNE I TOPSKAT

  • Topskatten betales af danskerne, der tjener 459.200 kroner eller mere, efter at arbejdsmarkedsbidrag er trukket fra.
  • Topskatten er på ekstra 15 procent af lønnen over 459.200 kroner.
  • Cirka 506.000 danskere betaler topskat. Det svarer til ti procent af alle skatteydere.

Kilder: Skatteministeriet og Børsen

/ritzau/

Allerede sidste år sagde Samuelsen, at han ikke kunne garantere regeringens overlevelse, hvis der ikke blev indkaldt til forhandlinger om skat i foråret. Men dem sparkede Lars Løkke Rasmussen i januar over til det kommende efterår, da regeringen først ville have styr på asyl- og flygtningekrisen.

Og det er netop i disse forhandlinger, at partierne har brug for at kunne argumentere med, at flere vil arbejde ved en sænkning.

- Det er helt afgørende for, at et parti som Dansk Folkeparti skal kunne æde den her. Der er ikke mange af DF's vælgere, der betaler topskat, så de er ikke særligt interesserede i det, siger Peter Lautrup-Larsen.

Og han mener, at tallene fra Megafon-målingen, hvor det altså kun er hver fjerde fra de mest velhavende familier, der vil arbejde mere, kan blive et stort problem for regeringen.

DF ulden om topskattelettelser

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har indtil videre kategorisk afvist at sænke skatten for de rigeste, men under Folketingets afslutningsdebat var Kristian Thulesen Dahl knap så klar i spyttet.

- Vores ønske er ikke topskattelettelser. Men det er ikke en garanti eller et ultimativt krav, sagde han i juni.

Tvivlsom gevinst for familier

Men selvom mange danskere med en høj løn melder sig klar til at arbejde mere, er der tvivl om, hvorvidt familier samlet set kommer til at arbejde mere, hvis skatten sættes ned.

En undersøgelse fra Rockwool Fonden viser ganske vist, at gifte og samlevende mænd skruer op for arbejdstiden, når marginalskatten går ned. Marginalskatten er den øgede skat, man betaler, når ens indtægt stiger.

Men omvendt får lettelser i marginalskatten gifte kvinder til at arbejde mindre, så samlet set mindskes effekten, konkluderer Rockwool Fonden.

Over en halv million danskere betaler topskat.