DF lægger pres på S: Lad os lave et dyrepoliti nu

16x9
Dansk Folkeparti vil have indført et dyrepoliti nu. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen / Scanpix

Der er ingen grund til at vente på en arbejdsgruppe om dyrepoliti, lyder det fra Dansk Folkeparti. Jo, der er, svarer Socialdemokraterne.

For et år siden vendte Socialdemokraterne på en tallerken. En ny specialenhed under Rigspolitiet skal have ansvaret for at sikre, at Danmarks dyr ikke udsættes for vanrøgt.

Siden da er der bare ikke rigtig sket noget, mener man i Dansk Folkeparti, der gennem mange år har arbejdet for at etablere et egentligt dyrepoliti herhjemme, som man kender det fra eksempelvis Norge og Holland.

Partierne bag det seneste politiforlig – regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti – har allerede aftalt at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal vurdere, hvordan politiets indsats mod vanrøgt og mishandling kan styrkes.

- Der er et arbejde i gang, der skal være færdigt i løbet af efteråret. Men som jeg forstod de socialdemokratiske løfter for et år siden, så var det her noget, man ville indføre. Derfor er vi selvfølgelig meget interesserede i at finde ud af, om Socialdemokraterne stadig mener det, siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, til TV 2.

S: Vi holder os til aftaler

Det kan han ifølge Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, være helt sikker på, at partiet stadig mener.

- Der er ikke nogen tvivl om, at vi også meget gerne ser indsatsen mod dyremishandling bliver styrket. Man må også sige, at det eneste rimelige er, at vi holder os til de aftaler, vi har indgået, siger hun til TV 2.

Partierne har aftalt at mødes om sagen i august eller september, hvorefter der skal træffes en politisk beslutning. Møderne i folketingssalen begynder først igen til oktober. Tidligst til den tid kan Dansk Folkeparts forslag blive behandlet, bemærker Trine Bramsen.

- Meget tyder altså også på, at vi kommer til at træffe beslutningen, inden Dansk Folkeparti når at præsentere deres forslag i folketingssalen. Jeg synes, man er lige en postgang for tidligt ude, siger retsordføreren, der sådan set godt forstår Dansk Folkepartis utålmodighed.

 - Jo tidligere en aftale om et dyrepoliti falder på plads, desto bedre er det. Derfor synes jeg da heller ikke, vi skal sidde og vente på at Dansk Folkeparti forslag bliver førstebehandlet.

DF: Bedre, hvis vi har et flertal nu

Peter Kofod Poulsen anerkender, at forslaget ikke kan behandles, før Folketinget åbner igen til oktober.

- Det er klart. Men jeg vil være sikre på, at vi har Socialdemokraternes opbakning til at lave et dyrepoliti. Man har jo sagt, at det er hjerteblod.

Partierne bag politiforliget – heriblandt jer – blev jo enige om, at nedsætte en arbejdsgruppe. Bør I ikke vente til den er færdig?

- Ja, vi har en aftale om, at der skal ses på det. Men når politikere siger, at der skal ses på det, og der går en arbejdsgruppe i gang, så ville det jo være klart bedre, hvis 90 mandater markerede over for regeringen, at vi vil have det her, siger han.

Dansk Folkeparti foreslår, at dyrepolitiet i første omgang skal etableres for en to-årig forsøgsperiode. Hvis det bliver en succes, skal finansieringen efterfølgende findes på finansloven.