Politik

Danmark løfter pegefingeren over for tyrkisk ambassadør

Tyrkiets ambassadør var torsdag til møde i Udenrigsministeriet. Kristian Jensen mener, at Tyrkiet er på vej 'i den forkerte retning'.

Tyrkiets ambassadør i Danmark, Mehmet Dönmez, har torsdag været til møde i Udenrigsministeriet med den udenrigspolitiske direktør, Lone Wisborg.

Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Udenrigsministeriet: Vi er bekymrede

Det var situationen i Tyrkiet efter weekendens mislykkede kupforsøg, som var på dagsordenen, da direktør for udenrigspolitik Lone Wisborg torsdag mødtes med den tyrkiske ambassadør. Her udtrykte hun stor bekymring over de seneste dages udvikling i landet.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har erklæret undtagelsestilstand i landet og samtidig åbnet for at genindføre dødsstraf.

Overvejelserne om dødsstraf har vakt bekymring fra dansk side, hvilket Lone Wisborg også udtrykte over for ambassadøren.

Hun opfordrede i stedet Tyrkiet til at "fastholde og beskytte landets demokratiske institutioner og processer og stå vagt om retsstatsprincipperne."

Derudover understregede Lone Wisborg over for ambassadøren "de fælles strategiske interesser i blandt andet kampen mod IS (den militante bevægelse Islamisk Stat, red.) og håndteringen af migrationsstrømme".

Kristian Jensen: Tyrkiet er på vej i den forkerte retning

Siden weekendens fejlslagne militærkup har Erdogan og regeringen gennemført en større udrensning. Blandt andet er 9000 politibetjente er blevet fjernet fra tjeneste, og flere end 6000 medlemmer af de væbnede styrker er blevet anholdt. Det samme er næsten 3000 dommere og anklagere. Og den udvikling bekymrer den danske udenrigsminister Kristian Jensen.

- Som jeg tidligere har sagt, kan jeg ikke se, at Tyrkiet kan være EU-kandidatland, hvis de genindfører dødsstraf. 

- Jeg opfordrer klart Tyrkiet til at vælge en anden vej, hvor Tyrkiet med afsæt i kupforsøget styrker demokratiet, bygger bro mellem de demokratiske kræfter, ikke underminerer menneskerettighederne og fastholder orienteringen mod EU og EU's værdier.

Kristian Jensen understreger dog, at Tyrkiet er en vigtig strategisk partner for både EU og Danmark.

Udenrigsministeriet følger situationen i Tyrkiet nøje også i relation til dronning Margrethes statsbesøg i landet til oktober.