Politik

Polen opfordrer Danmark til at stoppe russisk gasledning

Den danske regering bør blokere for Nord Stream 2, der skal gå gennem dansk farvand, mener flere østlande.

Flere østeuropæiske regeringer opfordrer Danmark til at stoppe det store Nord Stream 2-projekt, der skal forsyne Tyskland med gas fra Rusland.

Det skriver Børsen.

Polen advarer mod deltagelse

Gasrørledningen skal gå fra Rusland via Østersøen og syd om Bornholm til Tyskland.

Men det bør den danske regering ikke acceptere, mener Polens udenrigsminister, Witold Waszczykowski.

- Jeg mener, at det er en politisk beslutning, og min anbefaling er ikke at deltage i det, siger han til Børsen.

Vil isolere Ukraine økonomisk

Polens præsident, Andrzej Duda, har tidligere sagt til Reuters, at planerne om at anlægge en gasrørledning, der kan pumpe russisk gas til Tyskland uden om Ukraine, er dikteret af politik snarere end af økonomi, og at projektet er undergravende for solidariteten mellem EU-landene.

Polakkerne frygter ifølge Børsen, at Rusland vil lukke for gassen, hvis præsident Vladimir Putin finder det opportunt. Desuden vil projektet betyde, at især Ukraine går glip af milliarder i årlige transporttariffer.

Udenrigsministrene for Estland og Litauen er ifølge Børsen enige med deres polske kollega. De mener også, at projektet i højere grad er dikteret af politik end af økonomisk fornuft.

Tyskland bakker projektet op

Tyskland derimod insisterer på, at den 1200 kilometer lange gasrørledning bliver anlagt. Blandt andet fordi naturgas skal være med til at udfylde det energihul, der vil opstå med landets udfasning af atomkraftværker.

- Vi anser Nord Stream 2 for at være et økonomisk projekt, sagde forbundskansler Angela Merkel i juni.

Myndighederne i Danmark og de andre involverede lande ventes at indlede godkendelsesprocessen af projektet i løbet af 2017.