Politik

Tidligere udenrigsministre kritiserer DF-ordfører: Dine udtalelser hjælper Putin

Det er problematisk, at Dansk Folkeparti og andre europæiske højrepartier forsvarer Ruslands præsident Putin, mener tidligere udenrigsministre.

Når Dansk Folkeparti kalder Rusland for ”en kommende allieret” og forsvarer landets præsident Vladimir Putin, går man Putins ærinde i en tid, hvor der er brug for at europæiske politikere gør det stik modsatte.

Sådan lyder kritikken fra tre tidligere danske udenrigsministre, efter at Dansk Folkepartis forsvarsordfører Marie Krarup i sidste uge udtalte, at hun ikke mener, at det russiske styre har en "aggressiv ekspansiv ideologi", og at Vesten gør sig skyldig i en ”Putin-dæmonisering, som har været grotesk latterlig og virkelig dum”.

- Det er klart bekymrende, siger Per Stig Møller, der var udenrigsminister i VK-regeringen fra 2001-2010.

- Den slags kan være med til at give Putin en fornemmelse af, at han godt kan fortsætte. At den der vilje til fra Vestens side at standse ham og sige "nu er det nok" formindskes, fordi der er stærke kræfter i Europa, der faktisk ikke synes, at han skal standses.

Putin vil undergrave EU

Marie Krarups udtalelser kommer samtidig med, at Nato-alliancen har besluttet at sende tusindvis af soldater - heriblandt op mod 200 danske - til en række østeuropæiske Nato-lande som modtræk til russiske aggressioner. Forholdet mellem Vesten og Rusland er forværret de seneste år, især på grund af Ruslands annektering af en del af Ukraine.

Uffe Ellemann, der var udenrigsminister fra 1982-1993, påpeger, at Dansk Folkeparti langt fra er det eneste indvandrerkritiske parti i Europa, som gør tilnærmelser til Putin.

- De her meget nationalistiske, og ofte fremmedfjendske, partier rundt om i Europa er meget påvirkelige af Putins charme. Nogle af dem har sågar modtaget økonomisk støtte fra ham, siger han med henvisning til det franske parti Front National, der har modtaget millioner fra Rusland til at føre valgkamp for.

Også den nu tidligere leder af UKIP-partiet i Storbritannien, Nigel Farage, har argumenteret for en mere forsonlig linje overfor Rusland. 

Uffe Ellemann påpeger, at et af Putins langsigtede mål er at undergrave EU-samarbejdet.

- Putin og hans propaganda-apparat fører en massiv kampagne for at undergrave EU. Og fællestrækket ved de her partier, der udtaler sig positivt om ham, er, at de alle sammen er anti-EU-partier.

Hvad får Putin ud af det?

- Han vil splitte EU. Han opfatter EU som en voldsom konkurrent til sit eget forsøg på at lave en eurasisk union, og på at få genskabt indflydelsen i de gamle vasalstater. Det er jo helt åbenlyst hans mål. Og en af vejene til det mål er at undergrave EU’s sammenhængskraft. Så det følger et helt præcist mønster, siger Uffe Ellemann.

Holger K. Nielsen, udenrigsminister fra 2013-2014 og i dag SF’s udenrigsordfører, mener at der er tale om en farlig tendens, når EU-skeptiske højrepartier, der i flere lande har oplevet øget vælgertilslutning den seneste tid, gør tilnærmelser til Rusland.

- Det er en farlig tendens i europæisk sammenhæng, at du har en række partier, der efterhånden er ret store - heriblandt Dansk Folkeparti og Front National - som er meget facineret af Putin og bliver brugt af ham. Det er problematisk, siger han og fortsætter:

- Man forsøger fra Vestens side at isolere ham, men samtidig kan han sige, at der faktisk er en række ganske store partier, som støtter ham aktivt. Det kan han formentlig også bruge internt i Rusland.

Nødt til at stå fast

Marie Krarups udtalelser om, at Rusland ikke har en "aggressiv ekspansiv ideologi" bliver af Uffe Ellemann kaldt ”historiefornægtelse”, mens Per Stig Møller siger:

- Min opfattelse er, at Rusland er i gang med revanchisme. De vil helst frem til Østersøen igen, og de vil helst have kontrol med Sortehavet igen. Det er en 400 år gammel tradition, som Putin fortsætter. Det er en langsigtet strategi, der ligger fra russisk side, og derfor er man nødt til at stå fast på, at det ikke skal lykkes. Det var derfor, Rusland tog Krim. Og hvis ikke Estland, Letland og Litauen havde været medlemmer af EU og af Nato, havde der nok også været uro dér nu.

Putin-dæmonisering er grotesk

Marie Krarup forklarede i et interview med TV 2 i sidste uge, hvorfor hun ikke mener, at Putin er en trussel.

- Man er også nødt til at forså, at Krim ikke er Danmark. Krim er blevet indlemmet i Rusland, men det betyder ikke, at Putin har tænkt sig at angribe Danmark. Krim har en helt særlig stilling i Ruslands historie, som man ikke kan generalisere til resten af Europa, forklarede Krarup og fortsatte:

- Vi har lukket dialogen med Rusland fuldstændig ned. Der har været den her Putin-dæmonisering, som har været grotesk latterlig og virkelig dum. Rusland har faktisk gjort adskillige forsøg på at komme i en god dialog med Europa og USA, og det er desværre mislykkedes. Og det synes jeg, at man er nødt til at gå tilbage til. For vi har i den grad fælles interesser i forhold til angsten for islam og islamisk terrorisme.

Man hører samme toner fra Le Pen i Frankrig og Nigel Farage i Storbritannien. Opfatter du Dansk Folkeparti som værende en del af en alliance, der kæmper for en anden Rusland-politik i Europa?

- Der er ikke nogen alliance. Men der er selvfølgelig en sammenfaldende tankegang - for dem, du nævner, ser også islam og ødelæggelsen af nationalstaten som de helt store trusler. Og det med at sige, at det er Putin, der er truslen, er altså en freudiansk forskydning, fordi man ikke tør tale om det, der er virkelig farligt. Putin er ikke reelt farlig, men nemmere at tale om, lød det fra Marie Krarup.