Politik

Zenia Stampe roser Claus Hjort: Vigtigt at tage fat om det ubehagelige

Radikale Venstre vil gerne være med til at hæve danskernes pensionsalder hurtigere end det hidtil har været planen.

Radikale Venstre vil gerne forhandle med regeringen om det ”katalog af ubehageligheder”, som finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har slået fast, at regeringen kigger på frem mod efterårets vigtige 2025-forhandlinger om dansk økonomi.

Og her vil det blandt andet være oplagt at hæve danskernes pensionsalder hurtigere end det hidtil har været planen.  

Sådan lyder meldingen fra Radikales fungerende politiske ordfører Zenia Stampe.

- Det her "katalog af ubehageligheder" er en meget direkte måde at sige noget på, som vi i Radikale Venstre snakker rigtig meget om. Vi er altid vældig opsatte på også at fortælle, hvordan man finansierer de mange løfter, man kaster rundt om sig med, siger hun og fortsætter:

- Og det gør vi løbende: Altså tager fat om nogle af de ting, som kan være lidt ubehagelige. Men når det er så vigtigt - og det er derfor jeg er glad for at finansministeren også melder det ud nu - så er det jo fordi vi står overfor nogle vældige udfordringer med en aldrende befolkning.

Hjort: Alt er i spil

Det er i et længere sommerinterview med TV 2s politiske analytiker Thomas Funding, som bliver sendt på TV 2 News mandag, at finansminister Claus Hjort Frederiksen slår fast, at ”alt er i spil”, når den såkaldte 2025-plan, der skal sætte rammerne for dansk økonomi de kommende år, skal forhandles på plads på Christiansborg.

En af mulighederne for at skabe et større økonomisk råderum til eksempelvis at gennemføre skattelettelser eller flere penge til velfærd, er at vedtage en hurtigere indfasning af den stigning i pensionsalderen, som allerede er aftalt.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har tidligere på året udtalt, at regeringen ikke har ”aktuelle planer” om at ændre på den aftale. Men en sådan besked vil Claus Hjort Frederiksen altså ikke give få måneder senere.

R: Hæv pensionsalderen

Zenia Stampe understreger, at Radikale Venstre gerne ser, at pensionsalderen bliver hævet:

- Hvis der skal være rum til de her investeringer i blandt andet børn og unge, og mere ældrepleje, så kan man gå flere veje: Man kan hæve skatten, og det tror jeg vil være ufornuftigt. Man kan også skære ned på velfærden andre steder, og den vej vil vi ikke gå. Og så er der den mulighed at bede folk om at arbejde lidt mere. Og hvis man kunne gøre det ved at indfase den pensionsreform, som et bredt politisk flertal står bag, fem år tidligere, synes vi, at det er en af de veje, man kunne gå. Jo også fordi, at gennemsnitalderen er steget hurtigere, end vi regnede med, siger Zenia Stampe.

Det er mindre end et år siden, at pensionsalderen sidst blev hævet - til 68 år gældende fra 2030.

Det skete som følge af den såkaldte Velfærdsaftale fra 2006, som fastslår at folkepensionsalderen hæves gradvist - hvert femte år - i takt med at danskernes levealder stiger, således at en dansker i gennemsnit får 14,5 år på pension, inden man dør.