Politik

Politisk flertal vil lokke flere flygtninge til at vende hjem

Et politisk flertal vil lokke flere flygtninge til at vende frivilligt tilbage til deres hjemland. Få familier tager imod tilbuddet om at vende hjem.

Alt for få flygtninge vender tilbage til deres hjemland, lyder det i dag fra et politisk flertal i Folketinget.

Selv om der følger en større pose penge med flybilletten, valgte blot 152 personer sidste år at vende frivilligt tilbage til deres hjemland – også kaldet repatriering.

Ordningen blev indført i 1994 og var især møntet på de over 20.000 mennesker, der flygtede til Danmark fra krigen i eks-Jugoslavien. Dengang var engangsbeløbet på 15.840 kr. pr. voksen.

Siden er ordningen revideret flere gange - og gælder nu alle flygtninge. I dag er beløbet på 131.242 kr.

152 vendte hjem sidste år

De tre største partier vil nu have flere til at rejse hjem, men det er ikke bare et spørgsmål om penge, lyder det fra den bosniske familie Dajic.

De flygtede fra Bosnien i ’92 med en plan om at vende tilbage hurtigst muligt. Den plan blev med årene lagt i graven.

- Vi har efterhånden rigtig stor tilknytning til Danmark. Vi har valgt at etablere vores liv, vores familie her i Danmark, siger Mirzet Dajic, der er kemiingeniør i Novo Nordisk.

Sådan er der tilsyneladende mange, der har det. Sidste år tog kun 152 flygtninge imod en aftale om at vende frivilligt hjem mod betaling.

Af de cirka 20.000 bosniere der kom til Danmark i halvfemserne, er kun lidt over hver tiende vendt tilbage.

I kan få 131.000 kr. per person for at vende hjem. Frister det slet ikke?

- Næh. Nej. Jeg vil slet ikke tale om den økonomiske gulerod, hvis jeg kan sige det på den måde. For vores liv er så etableret her i Danmark, at den gulerod slet ikke tæller, siger Mirzet Dajic.

Mere attraktivt at rejse hjem

Et politisk flertal bestående af Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne ønsker at gøre det mere attraktivt for flygtninge at give afkald på den danske opholdstilladelse.

- Der er ikke mange, der tager imod den her hjælpende hånd til at vende hjem igen og jeg synes det er oplagt, at vi politisk ser på, hvorfor det er sådan. Hvorfor er der ikke flere, der har lyst til få hjælp til at vende hjem, siger Socialdemokraternes fungerende politiske ordfører Ane Halsboe-Jørgensen til TV 2.

De senere år er flygtningestrømmen især kommet fra Syrien. Konflikten her kan vare mange år i endnu. Derfor er det også tvivlsomt, hvor mange syrere, der nogensinde vil vende tilbage, mener en forsker.

- Når børnene er faldet til et sted og har slået sig ned der og har fået kæreste og familier og børn, så er det jo svært at forlade det. Så det handler meget om, hvor lange konflikterne er, siger Ninna Nyberg Sørensen, der er seniorforsker hos DIIS.

Venstre vil presse på for at få flere flygtninge til at rejse hjem med en pose penge i bagagen.

- Vi har traditionelt haft held med at gøre det og haft succes med det. Og jeg synes også det vil være til gavn for deres hjemlande at de kommer hjem og hjælper med at bygge landene op, mener Venstres fungerende politisk ordfører, Louise Schack Elholm.

- Der skal rigtig meget til

Familien Dajic føler sig i dag velintegreret i Danmark.

Hvad skulle der til for at friste dig og din familie til at rejse tilbage til Bosnien?

- Det kan jeg slet ikke komme i tanke om. For nu vi føler os tilknyttet til Danmark og vi bor her i Danmark, så der skulle rigtig meget til for, at vi overhovedet begynder at overveje noget i den retning, lyder det fra Mirzet Dajic.

Der gælder særlige regler for flygtninge, der er over 55 år og vælger at vende hjem. De kan - udover engangsbeløbet på 131.000 kroner -  også få en livslang udbetaling på 3600 kroner om måneden med sig til hjemlandet.