Politik

Enhedslisten advarer Hjort: Højere pensionsalder vil ramme uhyre skævt

Enhedslisten anklager regeringen for løftebrud efter finansministerens udmeldinger om at alt er i spil i efterårets store forhandlinger.

Enhedslisten er ”meget, meget bekymret” for det ”katalog af ubehageligheder”, som finansminister Claus Hjort Frederiksen har slået fast, at regeringen kigger på forud for efterårets store forhandlinger om dansk økonomi frem mod 2025.

Særligt finansministerens åbning for at hæve danskernes pensionsalder,    hurtigere end det hidtil har været planen, bliver mødt med kritik hos Pelle Dragsted, Enhedslistens finansordfører.

- Når man sætter pensionsalderen op, rammer det uhyre skævt. Akademikeren lever omkring ti år længere end den ufaglærte eller den faglærte. Og det betyder, at mens jeg som veluddannet stadig vil have et langt liv efter arbejdslivet, så rammer det håndværkeren, lagerarbejderen og sosu-assistenten som en hammer, siger Pelle Dragsted.

- Der vil være grupper, der næsten vil gå direkte fra arbejdslivet til sygesengen. Det er så socialt skævt, som det overhovedet kan være, hvis man bare over én kam hæver pensionsalderen.

Hjort: Alt er i spil

Det er i et længere sommerinterview med TV 2s politiske analytiker Thomas Funding, som bliver sendt på TV 2 News mandag, at finansminister Claus Hjort Frederiksen slår fast, at ”alt er i spil”, når den såkaldte 2025-plan, der skal sætte rammerne for dansk økonomi de kommende år, skal forhandles på plads på Christiansborg. Heriblandt altså at fremrykke en stigning i pensionsalderen.

Før valget i sommeren 2015 afviste Lars Løkke Rasmussen (V) dog dén idé:

- For Venstre og for mig er det ikke nogen ambition, at folk skal så sent på pension som overhovedet muligt. Derfor synes jeg, at det her næsten masochistiske fokus på, at nu skal vi tvinge folk på pension så sent som muligt, er forkert, sagde den daværende oppositionsleder eksempelvis i april 2015 til avisen Børsen.

For Venstre og for mig er det ikke nogen ambition, at folk skal så sent på pension som overhovedet muligt

Lars Løkke Rasmussen inden valget i 2015

På den baggrund tøver Pelle Dragsted ikke at med at anklage regeringen for løftebrud.

- Vi kan se, at politikerleden er stigende blandt danskerne. En del af årsagen til det, var de mange løftebrud, som også den tidligere regering gjorde sig skyldige i. Det fik man velfortjente tæsk for. Men nu ser vi så, at dém, som turnerede rundt og kaldte Thorning og Corydon for løftebrydere, selv helt åbent siger, at de ikke føler sig bundet af egne valgløfter. Dét tror jeg simpelthen er den helt forkerte tilgang, hvis man ønsker at genvinde tilliden til det politiske system hos danskerne. Så nytter det altså ikke noget, at man binder folk historier på ærmet for så et år efter - når man har vundet valget - at gøre det stik modsatte.

Den gennemsnitlige levetid er steget mere, end man havde regnet med. Hvis man skal have et velfærdssamfund til at hænge sammen økonomisk, er det så ikke nødvendigt at hæve pensionsalderen, så folk bliver længere på arbejdsmarkedet?

- Men det her handler jo ikke om at få velfærdssamfundet til at hænge sammen. Det handler om, at Claus Hjort Frederiksen vil finde penge til at sænke skatten, blandt andet for de velhavende danskere, der i forvejen har mest, siger Pelle Dragsted.

Pensionsalder på 68 år

Det er mindre end et år siden, at pensionsalderen sidst blev hævet - til 68 år gældende fra 2030.

Det skete som følge af den såkaldte Velfærdsaftale fra 2006, som fastslår at folkepensionsalderen hæves gradvist - hvert femte år - i takt med at danskernes levealder stiger, således at en dansker i gennemsnit får 14,5 år på pension, inden man dør.