Politik

Venstre overrasket over DF’s Rusland-tilnærmelser: En alarmerende tendens

DF-ordfører ser Rusland som en "kommende allieret", der ikke har en "aggressiv ekspansiv ideologi".

Venstre-regeringen og dens vigtigste støtteparti, Dansk Folkeparti, ser fundamentalt forskelligt på en af de største udenrigspolitiske dagsordener lige nu.

Mens statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og udenrigsminister Kristian Jensen (V) sammen med de øvrige vestlige statsledere tordner mod Ruslands aggressive fremfærd og meddeler, at Danmark sender hundredevis af soldater til de baltiske lande, siger Dansk Folkepartis forsvarsordfører Marie Krarup nu i et interview med DR, at hun ser Rusland som en "kommende allieret", der ikke har en "aggressiv ekspansiv ideologi".

Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen er både overrasket og uforstående overfor DF-ordførerens udtalelser:

- Det strider altså totalt imod alt hvad alle eksperter i hele verden siger. Udover dem, der er betalt af Rusland, siger han til TV 2.

- Og prøv bare at sige det dér til Moldova, Georgien og Ukraine. Alle tre lande, som i dag har fået besat territorium af Rusland, og hvor Rusland har kæmpestore militærstyrker til stede. I Ukraine angriber russiske styrker ukrainske soldater hver eneste dag. Og så er der de simulerede bombeangreb, som Rusland laver mod blandt andet Danmark. Og at de krænker Danmarks og Sveriges luftrum. Vi oplever en voldsom aggressivitet, som vi ikke har set siden den kolde krig. Jeg må indrømme, at jeg ikke kan se noget, der bare nærmer sig en allieret i Rusland.

Højrepartier vil en anden Rusland-politik

Dansk Folkepartis Marie Krarup er ikke den eneste repræsentant for indvandrerkritiske højrepartier i Europa, der gør tilnærmelser til Rusland. I Frankrig har Front Nationals forkvinde Marine Le Pen - der kæmper for at blive landets næste præsident – argumenteret for, at EU skal droppe sine sanktioner mod Rusland. Le Pen anderkender også - modsat regeringer i hele den vestlige verdens - at halvøen Krim tilhører Rusland. Og Front National har sågar anmodet det russiske styre om penge til at føre valgkamp. 

Også den netop afgående leder af UKIP-partiet i Storbritannien, Nigel Farage, har argumenteret for en mere forsonlig linje overfor Rusland.

Og den tendens er bekymrende, mener Michael Aastrup Jensen:

- Jeg synes det er alarmerende, især hvis den her tendens fortsætter. For det er lige præcis det, Rusland vil have: At vi begynder at vakle i vores tro på, at der altså er nogle frihedsrettigheder og en international orden, vi skal forsvare. Hvis ikke vi står sammen om at trække en streg i sandet overfor Ruslands ageren, så vil de bare få held til at fortsætte med at annektere dele af andre lande. Derfor er det sindssygt vigtigt, at vi nu i Europa står sammen, så vi har et effektivt modsvar til den aggressivitet, vi ser. Det her er ikke bare for sjov. Det er fuldt alvor. Det er nu Putin tester os i Europa, og vi må ikke spille hans spil.

Der har været den her Putin-dæmonisering, som har været grotesk latterlig og virkelig dum

Marie Krarup, Dansk Folkepartis forsvarsordfører

Krarup: Putin-dæmonisering er grotesk

Marie Krarup anklager Venstre-ordføreren for at have en ”overfladisk forståelse af, hvad der foregår i dag”.

- Han kender ikke historien. Bare fordi der er forskellige stormagtsinteresser, er der altså ikke en ny kold krig. Dengang, under den kolde krig, var der en ideologisk modsætning, fordi Sovjetunionen havde en aggressiv ekspansionistisk ideologi i form af kommunismen. Dén befriede russerne sig selv fra, og nu er vi i en helt anden fase, siger Marie Krarup til TV 2 og fortsætter:

- Vi er tilbage i noget, der ligner tiden før 1917 (før Sovjetunionens dannelse, red.). Men folk, der kun kender historien overfladisk, tror, at alt nok er ligesom da man selv var barn under den kolde krig.

Marie Krarup advarer mod at tro, at Rusland kan finde på at gentage deres ageren i Ukraine andre steder.

- Man er også nødt til at forså, at Krim ikke er Danmark. Krim er blevet indlemmet i Rusland, men det betyder ikke, at Putin har tænkt sig at angribe Danmark. Krim har en helt særlig stilling i Ruslands historie, som man ikke kan generalisere til resten af Europa, siger DF-ordføreren, der samtidig understreger:

- Jeg ville meget nødigt have det samme politiske system i Danmark, som man har i Rusland. Men derfor kan jeg godt erkende, at Rusland på mange måder har samme interesse som Europa.

Din udmelding kommer samtidig med at Løkke har meddelt, at Danmark sender soldater til de baltiske lande for at dæmme op for russisk aggression. Hvordan synes du, det harmonerer?

- Det mener jeg ikke nødvendigvis behøver at være hinandens modsætninger. Reagan (amerikansk præsident, red.) fik jo afsluttet den kolde krig ved oprustning og samtale. Jeg synes, at man skal vise, at man er interesseret i at passe på sig selv ved at have et stærkt forsvar. Og det er det, Nato viser. Men man skal samtidig tale. Og det er dér, vi svigter. Vi har lukket dialogen med Rusland fuldstændig ned. Der har været den her Putin-dæmonisering, som har været grotesk latterlig og virkelig dum. Rusland har faktisk gjort adskillige forsøg på at komme i en god dialog med Europa og USA, og det er desværre mislykkedes. Og det synes jeg, at man er nødt til at gå tilbage til. For vi har i den grad fælles interesser i forhold til angsten for islam og islamisk terrorisme.

Man hører samme toner fra Le Pen i Frankrig og Nigel Farage i Storbritannien. Opfatter du Dansk Folkeparti som værende en del af en alliance, der kæmper for en anden Rusland-politik i Europa?

- Der er ikke nogen alliance. Men der er selvfølgelig en sammenfaldende tankegang - for dem, du nævner, ser også islam og ødelæggelsen af nationalstaten som de helt store trusler. Og det med at sige, at det er Putin, der er truslen, er altså en freudiansk forskydning, fordi man ikke tør tale om det, der er virkelig farligt. Putin er ikke reelt farlig, men nemmere at tale om, siger Marie Krarup.