Politik

Danmark sender 200 soldater til Estland

Den danske statsminister og andre Nato-topledere er samlet i Polen fredag.

Danmark sender op mod 200 soldater til Estland i forbindelse med en større oprustning af Nato-forsvaret i de østeuropæiske Nato-lande. 

Det meddeler statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på Twitter:

Storbritannien skal fra 2017 lede en fremskudt Nato-bataljon i Estland, Canada vil stå i spidsen for en bataljon i Letland, Tyskland i Litauen og USA vil lede en bataljon i Polen. Tiltaget sker, fordi forholdet mellem Rusland og Nato-alliancen er blevet forværret de seneste år - blandt andet på grund af Ruslands ageren i forbindelse med annekteringen af en del af Ukraine.

I alt vil de fire Nato-bataljoner bestå af op mod 4000 soldater. Der er tale om den største oprustning fra Natos side siden den kolde krig. 

Nato-ledere er fredag samlet i den polske hovedstad Warszawa for at diskutere blandt andet håndteringen af Rusland. Derudover skal statslederne diskutere, om de bruger nok penge på det fælles forsvar. En lang række Nato-lande - heriblandt Danmark - er langt fra at leve op til Nato-målsætningen om at bruge to procent af BNP på forsvaret. 

Flere penge til forsvaret

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) har fredag slået fast, at Danmark bliver nødt til at afsætte flere penge til forsvaret, hvis det nuværende sikkerhedsniveau skal opretholdes. 

- Danmark har i årtier levet under Natos sikkerhedsparaply, og derfor har vi kunnet leve med et mindre forsvarsbudget, end der egentlig er behov for. Det kan vi ikke regne med, at vi kan blive ved med, og det kommer vi til at se på fremadrettet, siger Kristian Jensen til Jyllands-Posten.