Politik

Lov mod syrienkrigere: - Det er nøl og sløseri

Den nye lov bemyndiger justitsminister Søren Pind til at gøre det strafbart blot at rejse ind i og opholde sig i konfliktområder som Syrien. Asger Ladefoged / Scanpix Denmark

Et nyt redskab, der skal standse trakfik til Syrien, er efter en måned ikke taget i brug af justitsministeren. Sløseri, lyder det fra flere.

Mens der i disse dage er fornyet fokus på unge danskere, der rejser til Syrien for at tilslutte sig terrororganisationen Islamisk Stats kalifat, har regeringen endnu ikke taget et nyt redskab imod denne trafik i brug, skriver Jyllands-Posten.

Den 2. juni vedtog et bredt flertal i Folketinget ellers en lov, der bemyndiger justitsminister Søren Pind til at gøre det strafbart blot at rejse ind i og opholde sig i konfliktområder som Syrien. Strafferammen er op til seks års fængsel. Men selv om loven trådte i kraft den 1. juli, vil et indrejseforbud først blive indført engang i september, oplyser Justitsministeriet på sin hjemmeside.

Det møder stærk kritik og undren blandt de partier, der var med til at stemme regeringens lovforslag igennem.

Nøleri og sløseri

Trine Bramsen, Socialdemokraternes retsordfører, peger på, at Straffelovrådet allerede i februar gav grønt lys for, at der kunne indføres et forbud, som skal gøre det lettere at retsforfølge hjemvendte syrienfarere. Dermed har justitsminister Søren Pind haft rigeligt med tid til at få detaljerne på plads, så forbuddet kunne gælde med det samme, mener hun.

- Alt det juridiske er gennemtygget af Straffelovrådet, og derfor kan jeg ikke se, hvorfor der skal gå så lang tid. Det er meget svært at argumentere med andet end rent nøleri og sløseri fra justitsministerens side, siger Trine Bramsen til Jyllands-Posten.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, er enig og kræver en redegørelse fra ministeren.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Søren Pind, men Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, vil på baggrund af den aktuelle trafik mod Syrien drøfte med ministeren, om det er muligt at fremrykke indrejseforbuddet. Han afviser, at der har været tale om nøleri.