Politik

Røde partier efter hård kritik af Irak-krigen: - Regeringen får ikke fred

Britisk kritik af Irak-krigen understreger, hvor katastrofalt det var, at Venstre-regeringen nedlagde Irak-kommissionen, mener oppositionspartier.

Den længe ventede rapport om Storbritanniens engagement i Irak-krigen er onsdag blevet offentliggjort, og listen af kritikpunkter, der bliver rejst over for den tidligere britiske regering, er lang:

Mulighederne for en fredelig løsning i Irak var ikke udtømt, da Storbritannien - sammen med blandt andet USA og Danmark - besluttede at invadere.

Vurderingerne af, at Irak var i besiddelse af masseødelæggelsesvåben, var forkerte.

Konsekvenserne af invasionen blev undervurderet, og forberedelserne til krigen var mangelfulde.

Den sønderlemmende kritik, som bliver rettet mod den britiske krigsindsats i den såkaldte Chilcot-rapport, får nu flere af Folketingets partier til at gentage deres utilfredshed med, at Venstre-regeringen efter valget besluttede at nedlægge den danske pendant til den britiske undersøgelse: Irak-kommissionen.

Den tidligere udenrigsminister og nuværende udenrigsordfører for SF, Holger K. Nielsen, skriver på Facebook:

Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm slår på baggrund af den britiske rapport fast, at regeringen ikke får ”fred”, hvis de fastholder "deres dumstædige nedlæggelse af Irak-kommissionen”.

Socialdemokraternes Benny Engelbrecht skriver:

Heksejagt

Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen afviser pure, at den barske kritik fra den britiske undersøgelseskommission vil få den danske regering til at genoverveje lukningen af Irak-kommissionen. Han påpeger, at de borgerlige partier og Alternativet tidligere på året nåede til enighed om at igangsætte en såkaldt ”uvildig udredning” af den danske krigsindsats - en udredning, der dog ikke får samme mandat som Irak-kommissionen havde.

- Hvis vi skal bruge fortiden til noget, så er det til at blive klogere på, om der har været ting, vi kunne have gjort anderledes, så kan vi lave det om i forhold til fremtidige situationer, der minder om. Og det er lige præcis det, den her uvildige historiske redegørelse, som vi har igangsat, skal gøre.

Venstre-ordføreren mener, at oppositionspartierne med ønsket om en genåbning af Irak-kommissionen har gang i en ”heksejagt”.

- Jeg har ikke opfundet en tidsmaskine. Det kan godt være, at venstrefløjen har opfundet den - men ellers er det en ubrugelig diskussion. For vi vidste ikke dengang, hvad vi ved i dag. Sådan er det bare, siger Michael Aastrup Jensen.

Et af hovedkritikpunkterne i den britiske rapport er, at mulighederne for en fredelig løsning i Irak ikke var udtømte, før man valgte at gå i krig. Hvad mener du om den kritik?

- Der er jeg dybt uenig. Vi taler om, at der var ti år, hvor Saddam Hussein (Iraks tidligere diktator, red.) igen og igen legede kispus med gentagne FN-resolutioner. Hvornår er nok så nok? Skulle man have ladet ham gøre det i 20 år? Derfor blev vi nødsaget til at trække en streg i sandet, og det var det, vi gjorde.