LA-ordfører: Sundt at være desperat efter et job

Liberal Alliances beskæftigelsesordfører har onsdag været i hård debat på sociale medier, hvor hun forsvarer den omdiskuterede integrationsydelse.

Jo mere du ønsker dig et job - jo større chance er der for, at du får det. Og det kan ligefrem være sundt at være desperat efter at komme ind på arbejdsmarkedet.

Sådan lyder det fra Liberal Alliances beskæftigelsesordfører, Laura Lindahl, der onsdag har debatteret heftigt med politiske modstandere på det sociale medie Twitter.

Anledningen er en artikel i dagens udgave af avisen BT, hvor debattøren Lisbeth Zornig Andersen langer ud efter blå bloks beslutning om at vedtage den såkaldte integrationsydelse, der betyder, at blandt andet mange nytilkomne udlændinge får markant færre penge i offentlige ydelse end tidligere.

Ordningen kritiseres af Lisbeth Zornig Andersen - og mange andre - for at få konsekvenser for tusindvis af børn, der kommer til at vokse op i fattigdom.

En kritik, som Laura Lindahl afviser – integrationsydelsen vil tværtimod motivere forældre til at få et job fremfor at være på offentlig forsørgelse, mener hun:

Undervejs i debatten skriver LA-ordføreren:

En svær debat

TV 2 har ringet til Laura Lindahl for at få hende til at uddybe sine bemærkninger.

- Min tanke er, at hvis man virkelig gerne vil have et job og er desperat efter at få et job, fordi du vil forbedre dine livsvilkår for dig og din familie, så tror jeg på, at du søger bredere og er mere villig til at lempe på kravene til din jobsøgning. Og så er der en større chance for rent faktisk at lande et job, siger hun og fortsætter:  

- Det, synes jeg, er et meget logisk argument. Og det er jo ikke fordi jeg tænker, at hvis man bare sidder i sin have og virkelig ønsker at få et job, så får man det. Men hvis man gør mere for at få jobbet, er der også bedre muligheder for at få det.

Synes du ikke, at det er en ret hård besked at sende til de familier, der nu kommer til at leve i fattigdom, at det i virkeligheden bare er sundt, at de nu bliver mere desperate?

- Jo, men det er jo det, der er tanken med at skrue på de her ydelser. Det er for at øge incitamentet til at få et arbejde. Det er jo ikke, fordi vi ønsker fattige børn, og at nogle skal gå sultne i seng i Danmark. Hovedkernen er, at der er jobs derude. Og jeg tror på, at hvis man bliver presset på den ydelse, man får, så kan det være, at man er klar til at tage et andet job, mens man venter på drømmejobbet, siger Laura Lindahl.

Da vi talte sammen for en måned siden - hvor du lige var blevet beskæftigelsesordfører - sagde du, at ”pisk” kan virke ”demotiverende”, og at du ville have mere fokus på ”det sociale aspekt”. Hvordan synes du, at det stemmer overens med din udtalelse om, at det er sundt at være desperat?

- Det her tiltag handler om at skabe et incitament til at få et arbejde. Men det, jeg gerne vil med det her ordførerskab, er også at få italesat alle de positive kvaliteter ved at få et arbejde. Også selvom det ikke er et job som jurist, selvom du er uddannet jurist. Men er en svær debat at tage, fordi der er så mange følelser i det, og jeg kan godt se i dag på Twitter, at det nok ikke er det helt rigtige medie at tage den debat, fordi det hele hurtigt bliver meget unuanceret, når man ikke kan skrive så langt. Og det er jeg ked af, for jeg vil gerne have nuancerne med.