Blå partier vil ikke betale rygere til at kvitte smøger

En ekspertgruppe foreslår at give rygere gratis medicin til rygestop. Blå partier vil ikke sætte penge af.

Kommunen skal ikke betale rygernes nikotintyggegummi, plaster eller rygestopmedicin. Det er folks eget ansvar at holde op med at ryge.

Sådan lyder reaktionen fra Dansk Folkeparti og De Konservative, der vender tommelfingeren nedad til anbefalingen fra et ekspertudvalg. Det er nedsat af Sundhedsstyrelsen og foreslår gratis rygestopmedicin i forbindelse med kræftplan IV.

- Hvis man ikke vil betale for sine egne nikotinplastre, så tror jeg slet ikke, man er motiveret til at holde op med at ryge, siger sundhedsordfører Mette Abildgaard (K), der bakkes op af ordførerkollegaen fra Dansk Folkeparti, Liselott Blixt:

- Selvfølgelig vil tilskud være et incitament til at holde op, men hvis man har råd til at ryge, så har man også råd til at holde op med at ryge.

I et forsøgsprojekt har en række kommuner givet cirka 1000 rygere mellem 1500 og 3000 kroner i tilskud til rygestop-medicin. En midtvejsevaluering viser, at 52 procent af deltagerne fortsat er røgfrie efter et halvt år mod 36 procent på landsplan.

Men Liselott Blixt tvivler på resultatet.

- Jeg vil gerne se, hvordan man har opgjort det, for i min egen kommune, Greve, kan vi se, at det ikke har virket. Jeg vil gerne se evalueringer, når der er gået to og fem år, for et halvt år er ikke ret meget.

Resultaterne gør heller ikke indtryk på Mette Abildgaard:

- Hvis vi valgte at give folk 100.000 kroner for at stoppe med at ryge, så ville vi sikkert se, at 100 procent stoppede, siger hun.

- Men man skal stoppe med at ryge, fordi man vil have flere gode leveår med sin familie. Man skal ikke gøre det, fordi man bliver bestukket af staten til at gøre det.

Det er uvist, hvor meget en landsdækkende tilskudsordning vil koste, men eksperter peger på, at pengene under alle omstændigheder er givet godt ud, fordi rygestop mindsker livsstilssygdomme.

Men for Mette Abildgaard er det slet ikke et spørgsmål om penge.

- Jeg nægter, at vi skal udvikle et samfund, hvor staten skal belønne os for at træffe de rigtige valg. Hvad bliver det næste? Skal staten også give tilskud til vores gulerødder, så vi ikke spiser så mange flødeboller?