Politik

To ud af tre dumpede indfødsretsprøve - Støjberg nægter at gøre den lettere

Udlændingeministeren ser intet problem i, at kun hver tredje bestod prøven. Spørgsmålene var helt i hegnet, lyder det fra Socialdemokraterne.

Der bliver ikke lavet grundlæggende om på den omdiskuterede indfødsretsprøve, som udlændinge skal bestå for at blive danske statsborgere.

Det står klart efter et møde i Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet tirsdag. Her havde Inger Støjberg (V) indbudt partierne bag prøven til et møde for at drøfte resultaterne af den første afholdte prøve, siden reformen af prøven i efteråret.

Og de var ifølge Socialdemokraternes indfødsretsordfører Mattias Tesfaye nedslående.

Kun 31,2 procent af de udlændinge, der tog prøven, svarede rigtigt på de krævede 32 af 40 spørgsmål om dansk politik, kultur og historie.

- Jeg mener ikke kun, at mange af ansøgerne dumpede. Jeg mener, at hele prøven dumpede. Vi har testet folks klæbehjerne og ikke om de rent faktisk vidste noget om det danske samfund, siger han til TV 2.

Svarmulighederne er for svære

Han så gerne, at der blev afholdt en ny prøve tidligere end oprindeligt planlagt – men det ønskede Inger Støjberg ikke, siger Mattias Tesfaye.

Han mener, at flere af spørgsmålene i prøven er ”helt i hegnet”.

- Jeg tror også, at ministeren, som har ansvaret, godt er klar over, at der er nogle af spørgsmålene, der ikke var gode nok. Jeg håber, at man tager til efterretning at nogle af spørgsmålene er for ringe.

Hvilke spørgsmål er det, der er for dårlige?

- Det kunne være spørgsmålet om, hvornår Carl Nielsen blev født og døde, og hvornår den første Olsen Banden-film havde premiere. Det er ikke spørgsmålene, der er noget galt med. Svarmulighederne ligger så tæt på hinanden. Det er jo ikke væsentligt at vide, om Olsen Banden havde premiere i 1968 eller 1971 for at kende noget til dansk kultur, mener Mattias Tesfaye.

Støjberg: Dårligt forberedte deltagere

I en pressemeddelelse fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet skriver Inger Støjberg, at den høje dumpeprocent skyldes dårlig forberedelse fra prøvedeltagernes side.

Der er en "meget høj spredning" i hvilke spørgsmål, der er blevet besvaret forkert", skriver ministeriet. 

- Vi må konstatere, at den relativt høje dumpeprocent skyldes, at folk ikke har fået forberedt sig ordentligt og læst op på det materiale, der er tilgængeligt for alle, før de går op til prøven. På den baggrund har jeg besluttet, at der ikke bliver afholdt en ekstraordinær indfødsretsprøve efter sommer. De, der dumpede prøven i juni, kan gå op til næste ordinære prøve i december, siger ministeren.

Fem spørgsmål har ifølge analysen, som Styrelsen for International Rekruttering og Integration har foretaget, været for lette. Analysen viser imidlertid, at sværhedsgraden generelt er "tilfredsstillende, da den overvejende del af spørgsmålene har et tilfredsstillende niveau".

I juni havde ministeren ellers planer om at give deltagerne en ekstra chance - men det var før, analysen fra styrelsen var fremlagt.

DF: Prøven er ikke for svær

Det vækker glæde hos Dansk Folkepartis indfødsretsordfører, Christian Langballe, der op til mødet havde erklæret, at man ikke ville acceptere, at prøven blev gjort lettere.

- Vi er tilfredse med udfaldet. Vi har afholdt prøven, og så må man gå op i december næste gang, sådan som det har været meningen hele tiden. Jeg synes ikke, den har været for svær. Embedsmændene er nået frem til samme konklusion, siger han.

Christian Langballe synes ikke der er noget problem i, at under hver tredje består prøven. 

- Det handler om at blive dansker. Når man går op til prøven viser det sig, hvor meget man har taget ind under huden i forhold til dansk kultur, siger han.