Politik

Støjberg om beslaglæggelse af asylansøgeres penge: Helt rimeligt

Beslaglæggelse af et større kontantbeløb viser, at der var god grund til at indføre smykkeloven, mener Støjberg.

Politiet har for første gang anvendt den såkaldte smykkelov, der gør det muligt at beslaglægge kontanter og værdigenstande fra asylansøgere.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), der står bag den omstridte lov, mener, at beslaglæggelsen af knap 80.000 kroner fra fem asylansøgere i Københavns Lufthavn viser, at der var brug for loven.

Pengene skal bruges til at finansiere asylansøgernes ophold i Danmark.

- Det er efter min mening helt rimeligt, at man selv skal betale, hvis man kan klare sig selv, når man kommer hertil som asylansøger. Det viser, at der er god grund til, at vi i sin tid indførte loven, siger Inger Støjberg.

Penge i udenlandske banker

Hun påpeger dog, at loven ikke forhindrer, at asylansøgere har store beløb stående på udenlandske konti. Det er kun kontanter, værdigenstande og penge i danske banker, myndighederne kan få fat i.

- Jeg vil antage, at der er flere asylansøgere i Danmark, som har midler, men som har dem til at stå på udenlandske bankkonti. Man opretter selvfølgelig ikke en konto i Nordea eller Østjydsk Bank, når man er asylansøger fra for eksempel Irak.

International kritik

Det vakte international opsigt, da et flertal i Folketinget tidligere på året vedtog lov 102 - i daglig tale kaldt smykkeloven - der giver danske myndigheder mulighed for at konfiskere værdigenstande og større kontantbeløb fra udlændinge, der kommer til Danmark for at søge asyl. Penge og værdigenstande, som skal være med til at finansiere de pågældende personers asylbehandling.

Store medier fra hele verden kritiserede dengang loven for blandt andet at give mindelser om nazi-Tysklands ageren i tiden omkring Anden Verdenskrig.

Blandt andet blev statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tegnet som nazist i den store britiske avis The Guardian.

Mest misforståede lovforslag

Regeringen har igen og igen forsvaret lovændringen. Og Lars Løkke Rasmussen har betegnet smykkeloven som "måske det mest misforståede lovforslag i Danmarkshistorien":

- Når man ser på debatten, får man nærmest et indtryk af, at når folk kommer til grænsen, skal de vendes på hovedet, og så skal man se, om man ikke kan ryste den sidste mønt ud af lommen på dem. Det er jo fuldstændig fortegnet og forkert, sagde statsministeren i januar.