Politik

Omstridt smykkelov taget i brug for første gang

Politiet har konfiskeret kontanter svarende til knap 80.000 kroner, som en gruppe asylansøgere havde med til Danmark.

For første gang siden den meget omdiskuterede smykkelov tidligere på året blev vedtaget, er den rent faktisk blevet taget i brug.

Københavns Politi meddeler, at fem udlændinge tirsdag aften blev stoppet i Københavns Lufthavn, hvor de blev frataget et større kontantbeløb. De fem personer var desuden besiddelse af falske pas.

- De blev sigtet for dokumentfalsk, anholdt og visiteret, hvorunder de blev fundet i besiddelse af dollars og euro svarende til i alt ca. 129.600 kroner. Der er tale om iranske statsborgere i alderen 26 til 35, skriver politiet i en pressemeddelelse.

I henhold til loven beslaglagde politiet alle penge over 10.000 kroner hos hver enkelt - svarende til i alt 79.600 kroner.

De fem iranere får nu behandlet deres anmodning om asyl af Udlændingestyrelsen.

International kritik

Det vakte international opsigt, da et flertal i Folketinget tidligere på året vedtog lov 102 - i daglig tale kaldt smykkeloven - der giver danske myndigheder mulighed for at konfiskere værdigenstande og større kontantbeløb fra udlændinge, der kommer til Danmark for at søge asyl. Penge og værdigenstande, som skal være med til at finansiere de pågældende personers asylbehandling.

Store medier fra hele verden kritiserede dengang loven for blandt andet at give mindelser om nazi-Tysklands ageren i tiden omkring Anden Verdenskrig.

Blandt andet blev statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tegnet som nazist i den store britiske avis The Guardian.

Mest misforståede lovforslag

Regeringen har igen og igen forsvaret lovændringen. Og Lars Løkke Rasmussen har betegnet smykkeloven som "måske det mest misforståede lovforslag i Danmarkshistorien":

- Når man ser på debatten, får man nærmest et indtryk af, at når folk kommer til grænsen, skal de vendes på hovedet, og så skal man se, om man ikke kan ryste den sidste mønt ud af lommen på dem. Det er jo fuldstændig fortegnet og forkert, sagde statsministeren i januar. 

Venstre-politikere har også talt med internationale medier i et forsøg på at dæmpe kritikken. I et interview med den amerikanske TV-station CNN sagde politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen eksempelvis:

- Danmark har et universelt velfærdssystem. Det betyder, at alle danske statsborgere og flygtninge, der kommer hertil, modtager gratis behandling, hvis man bliver syg. Gratis uddannelse - fra folkeskole til universitetet. Og man modtager gratis sprogundervisning. Det eneste krav, vi har, er at hvis man har pengene til at betale for ens indkvartering og for mad - uanset om du er dansker eller flygtning - så skal man. Og hvis ikke du kan, vil staten sørge for det. Det er hensigten med dette lovforslag.