Politik

Måling: Mette Frederiksen står til at blive statsminister - hvis hun kan samle rød blok

Ny måling viser et lille forspring til rød blok. Især Alternativet har tiltrukket nye vælgere siden valget, mens de tre store partier er gået tilbage.

Hvis Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen ellers kan få resten af partierne i rød blok til at pege på hende som statsminister, kan hun meget vel overtage landets vigtigste politiske embede efter næste valg.

En ny meningsmåling, foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken, viser således, at partierne i rød blok står til at sikre sig et lille flertal, hvis der var valg til Folketinget i morgen. Og sådan har det været i seks ud af syv målinger fra Megafon i år.

I alt svarer 51,1 procent af respondenterne, at de vil sætte krydset ved en af oppositionspartierne, mens 48,9 procent planlægger at stemme på et af de borgerlige partier.

Socialdemokraterne ser ud til at kunne beholde titlen som Folketingets største parti, men er ifølge målingen gået mere end tre procentpoint tilbage siden folketingsvalget i sommeren 2015. Også Venstre og Dansk Folkeparti står ifølge målingen til at miste mandater.

Megafon 30/6

Målingen er gennemført som en kombineret web- og telefonundersøgelse i perioden 24.-25. februar 2016. 1.200 respondenter har medvirket i undersøgelsen.

Den statistiske usikkerhed i forhold til partierne er mellem 1,2 og 2,6. Usikkerheden er mindst ved små partier, og størst ved store. Usikkerheden i forhold til blokkene er 3,1.

Den helt store vinder i denne valgperiode er Alternativet med den tidligere Radikale kulturminister Uffe Elbæk i spidsen. Ved valget sidste år stemte 4,8 procent af vælgerne på det nye parti - i den nyeste Megafon-måling vil 8,3 procent af vælgerne sætte krydset her.

Blokkene i opbrud

De seneste måneder er der dog opstået tvivl om, hvorvidt det også fremover er korrekt at opdele Folketingets partier i en rød og en blå blok, der har hver deres statsministerkandidat. 

Blandt de borgerlige vil Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen-Dahl således ikke længere svare klart på, om han vil pege på Lars Løkke Rasmussen (V) næste gang danskerne skal en tur i stemmeboksene.

I rød blok har Uffe Elbæk afvist at svare på, om Alternativets mandater bakke op om Mette Frederiksen som statsministerkandidat.

- Det afhænger jo helt af, hvad vi eventuelt kan blive enige med Mette Frederiksen om som forudsætningerne for et fremtidigt samarbejde, har det lydt fra Alternativet-lederen.

Og Radikales politiske leder Morten Østergaard håber på en flertalskonstellation, ”der ikke har sit afsæt i enten den ene eller anden yderfløj”, men i en konstellation af partier henover den politiske midte.

Langballe: Grund til bekymring hos S

Ifølge TV 2s politiske redaktør Anders Langballe befinder dansk politik sig i disse år i en brydningstid.

- De gamle partier, der plejer at dele magten, er alle sammen pressede og ligger lavt historisk set, mens de nye partier har fremgang. Det viser med al ønskelig tydelighed, at dansk politik befinder sig i en brydningstid. At der bliver vendt op og ned på dansk politik i disse år, siger han.

På trods af, at rød blok står til en smal sejr, mener Anders Langballe, at målingen bør give anledning til bekymring hos Mette Frederiksen og kollegerne i Socialdemokratiet.   

- Løkke har grund til al mulig bekymring i forhold til det højspændte politiske efterår, han går i møde. Men når man kigger på målingerne, synes jeg faktisk også, at Mette Frederiksen har grund til en vis uro. For hun har sat sig ret solidt på magten i Socialdemokratiet, og hun har ikke været ude i politisk stormvejr, mens Løkke er hoppet fra det ene probleme til det andet. Alligevel står blokkene nogenlunde lige. At Socialdemokraterne ikke har profiteret af, at Løkke stadig er en ret upopulær statsminister, som har haft et mildt sagt kaotisk halvår, synes jeg må være foruroligende for Mette Frederiksen.