Politik

Haarder sætter Støjberg på plads: Det her er mit område

Kulturminister Bertel Haarder kunne aldrig drømme om at lovgive om kønsopdelte svømmeundervisning. Det har Støjberg ellers luftet tanker om.

Kulturminister Bertel Haarder (V) undsiger nu sin partifælle udlændingeminister Inger Støjberg (V) i sagen om kønsopdelt svømmeundervisning.

Det medførte en massiv debat, da det tidligere på året kom frem, at Tingbjerg i København havde introduceret kønsopdelt svømmeundervisning samt afskærmet svømmehallens vinduer og dermed fået flere hundrede piger med indvandrerbaggrund til at begynde til svømning.

Blandt især borgerlige politikere på Christiansborg var forargelsen stor, og Inger Støjberg varslede i et interview med TV 2 ligefrem, at regeringen ville gribe ind, hvis den praksis fortsatte.

- Det kan godt være, at vi er ved at nå derhen, hvor vi er nødt til at træffe nogle lidt mere drastiske beslutninger. Det kan godt være, at vi når derhen, hvor det ikke alene er kommunalbestyrelsesmedlemmer, der kommer til at bestemme det her, lød det fra udlændingeministeren.

Men i et interview i dagens udgave af Berlingske undsiger Bertel Haarder sin ministerkollega:

- Ja, der glemte hun så et øjeblik, at det faktisk er mit ministerområde. Og jeg kunne aldrig drømme om at lovgive om den slags, og alle, der spurgte mig til sagen fik samme besked: At ja, der var helt sikkert noget betænkeligt, men jeg vil ikke blande mig i, hvordan en svømmehal udfører arbejdet. Vi skal ikke have staten til at bestemme alt muligt. Der er jeg stadig meget liberal, og det skal man være - også når det gælder integrationspolitik, siger Haarder, der også bliver spurgt til, hvad han mener om at Støjberg ofte blander sig i igangværende værdidebatter om integrationsspørgsmål.

- Jeg synes, hun er rigtig god til at rejse debatter, som er vigtige. Og det skal hun da have lov til, så længe hun ikke bebuder, at der kommer lovforslag, svarer Haarder. 

Inger Støjberg ønsker ikke at kommentere sin ministerkollegas udtalelser overfor TV 2.

Komplet fjollede spørgsmål

I interviewet i Berlingske kommer Haarder også ind på den meget omdiskuterede indfødsretsprøve, som udlændinge, der forsøger at blive danske statsborgere, tidligere på året skulle forsøge at bestå.

Her skabte en række spørgsmål debat på Christiansborg, og en række politikere mente at spørgsmålene både var irrelevante og unødigt svære. Også Bertel Haarder tilslutter sig kritikken:

- Det er vigtigt, at vi fokuserer på det, som rent faktisk betyder noget. Det er også derfor, jeg synes, spørgsmålene i indfødsretsprøven er komplet fjollede og bør laves om. Det skal handle om noget af det vigtigste. Og det er altså ikke Sylfiden og Olsen Banden.

En foreløbig opgørelse, foretaget af Politiken, viser at langt de fleste af de udlændinge, der tog indfødsretsprøven, dumpede.