Politik

Lykketoft: Historiens dom over Cameron bliver uhyre hård

Konsekvenserne af britisk EU-nej er "uoverskuelige og skræmmende", skriver Mogens Lykketoft på Facebook.

Historiebøgerne kommer til at dømme den britiske premierminister, David Cameron, hårdt, efter at torsdagens brexit-afstemning endte med, at briterne siger nej til at være en del af EU.

Det mener Mogens Lykketoft (S), tidligere partiformand og formand for Folketinget, som siden sidste år har været formand for FN's Generalforsamling i New York.

- Historiens dom over den britiske premierminister bliver uhyre hård efter et nej 23. juni, der tragisk splitter EU, måske efterfølgende splitter hans eget parti, og som kan få skotterne til at forlade UK for at blive i EU, skriver Lykketoft på Facebook.

Cameron har efter folkeafstemningen meddelt, at han træder tilbage som premierminister, og at hans konservative parti skal finde sig en ny leder.

Skotland, hvor et flertal ønsker at forblive i EU, har truet med at løsrive sig fra Storbritannien.

- Det er forbløffende og skræmmende, at David Cameron - for en tid at få fred med den stærke EU-fjendtlige fløj i sit konservative parti og de britiske medier og vinde det seneste parlamentsvalg - satte hele Europas fremtid på spil.

- Han burde have lært, at nej'et altid er en overhængende trussel ved folkeafstemninger om EU, fordi følelserne, yderfløjenes populisme og mediernes dækning får sagens indhold til at blegne, skriver Lykketoft.