Politik

Lykketoft revser Cameron: En fejl at lade folket bestemme

FN-formand og tidligere dansk udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) retter en sønderlemmende kritik mod den britiske premierminister David Cameron.

Det var uansvarligt af den britiske premierminister David Cameron at lægge spørgsmålet om Storbritaniens EU-medlemskab ud til en folkeafstemning, og hvis man hele tiden holdt folkeafstemninger i Danmark, var der aldrig blevet bygget en Storebæltsbro i Danmark.

Så skarp var den tidligere socialdemokratiske udenrigsminister i Danmark Mogens Lykketofts kritik af David Cameron efter Storbritanniens folkeafstemning, der endte med et ja til at forlade EU.

- David Cameron har helt uansvarligt - både i forhold til sit eget land og det europæiske projekt - bragt den europæiske enhed i stykker. Måske også enheden i det Forenede Kongerige (Storbritannien, red.) og i sit eget parti. Det her er en historisk, tragisk situation. Der er ikke rigtig noget godt at sige om det, siger Mogens Lykketoft (Socialdemokraterne) til TV 2.

Mogens Lykketoft mener ikke, der overhovedet burde have været afholdt en folkeafstemning om EU-medlemskabet i Storbritannien.

- Jeg har altid været en indædt tilhænger af det repræsentative demokrati, siger Mogens Lykketoft, der mener, at en række initiativer i Danmark aldrig var blevet gennemført, hvis de var lagt ud til folkeafstemning.

- Det kan godt være, at det lyder lidt hovski-snovksi at sige det, men vi ved jo udmærket godt, at der aldrig var blevet bygget en Storebæltsbro i Danmark, hvis det var blevet lagt ud til folkeafstemning, siger Mogens Lykketoft.

Han mener, det er de valgte politikere, der bør afgøre de svære og komplicerede sager - ikke folket.

- Der er en god grund til, at dem, der oprindelig udtænkte et folkestyre, besluttede sig for, at det skulle være deres valgte repræsentanter, der afgjorde de her komplicerede spørgsmål, siger Mogens Lykketoft.

En anden tidligere dansk udenrigsminister, Niels Helveg Petersen (De Radikale) bakker Lykketoft op.

- Jeg mener Cameron begik en fundamental fejl, da han holdt en tale i januar 2013, siger Niels Helveg Petersen til TV 2.

I den tale sagde Cameron ifølge Niels Helveg Petersen, at han ville forhandle et nyt grundlag på plads med EU, og så skulle befolkningen i Storbritannien sige ja eller nej til det. Den tidligere radikale udenrigsminister citerede derefter den tidligere franske præsident Francois Mitterrand.

- Han sagde lidt sjovt at problemet med folkeafstemninger er, at folk svarer på noget andet end det, vi spørger dem om, siger Niels Helveg Petersen.

Tidligere EU-kommissær Ritt Bjerregaard er enig i, at politikere skal være varsomme med et sende spørgsmål om EU ud til folkeafstemning. Og hun bakker op om de to tidligere udenrigsministres kritik af Storbritanniens premiereminister David Cameron.

- Den her afstemning lavede Cameron for at redde sit eget parti. Beslutningen om at forlade EU vil skabe helt uoverskuelige problemer for Storbritannien.