Brexit

Løkke: Derfor bliver der ingen 'Dexit'

Statsminister Lars Løkke Rasmussen afviser en dansk folkeafstemning om EU-medlemskabet. - Vi hører til i EU, siger han.

Det blev et 'farvel-og-tak' fra Storbritanien til EU. Men vi kommer altså ikke til at få en dansk version af Brexit - en Dexit, som UKIP-leder Nigel Farage kaldte det.

Det slog Lars Løkke Rasmussen fast flere gange i dag:

- Danmark hører til i EU, sagde statsministeren.

Hvorfor spørge, når folk er enige?

Efter briterne vendte ryggen til det europæiske samarbejde har blandt andet Pernille Skipper (EL) sagt, at hun ønsker, at danskerne får muligheden for at tage EU-medlemskabet op til revision.

Hos den danske statsminister er der ingen tvivl om, hvor Danmark hører til.

- Danskerne har stemt os ind i EU, og et stort, stort flertal af partierne på Christiansborg synes ikke, vi skal lave om på det. Og så er der jo ingen grund til at spørge, siger Lars Løkke Rasmussen til TV 2.

En Megafonmåling viste i dag, at 55 procent af danskerne ikke ønsker en afstemning om tilhørsforholdet til EU. Samme måling slog fast, at 57 procent af danskerne mener, det enten er 'meget godt' eller 'godt', at Danmark er medlem af EU.

Dansk Folkeparti med foden på bremsen

Heller ikke de til tider EU-kritiske DF'ere er varme på tanken om en Dexit-afstemning. Partiformand Kristian Thulesen Dahl vil først afvente en britisk udmeldelsesaftale, før han kalder danskerne til stemmeurnerne.

- Fordelen ved at vi først gør det, når vi kender aftalen med Storbritannien, er, at så er det kendt stof, og vi ved, hvad vi stemmer om. Dermed ved vi også, hvad vi kan få, afhængigt af om vi går den ene eller den anden vej, siger Kristian Thulesen Dahl.

På Christiansborg er det således kun Enhedslisten der ønsker det danske EU-medlemskab til afstemning.

Danmark skal ikke komme i klemme

Statsministerens fremmeste mission er nu at få ordnet skilsmissepapirerne på en måde, som sikrer, at Danmark og danskerne ikke bliver forfordelt.

- Det, vi skal gøre nu, er, at vi skal koncentrere os om at få gennemført den her skilsmisse efter 43 års samliv på en måde, hvor Danmark ikke kommer i klemme. 

Lars Løkke Rasmussen mener, at der er god grund til at være bekymret over tab af dansk velstand og danske arbejdspladser.

Der er desværre god grund til bekymring. Men jeg håber, vi kan få den bekymring til at forsvinde igen. Men det er jo vores tredje største eksportmarked, som har meldt sig ud. Nu skal vi kæmpe for en ny, balanceret aftale, afslutter statsminister Lars Løkke Rasmussen.