Politik

Forstå hele sagen, der koster regeringen en næse: Landbrugspakken

Regeringen har netop modtaget en næse, hvilket er seneste nyt i sagen om landbrugspakken. Få hele historien her.

To dage før juleaftensdag sidste år forlod landbrugsordførere fra alle partier i blå blok et forhandlingslokale i Miljø- og Fødevareministeriets lokaler på Slotsholmen.

Bag dem var der foretaget et håndslag henover et 26 sider langt dokument, der beskrev den aftale, som partierne netop havde indgået – en aftale, der senere viste sig, at skulle koste en miljø- og fødevareminister jobbet og syv måneder senere koster aftalen så også regeringen en såkaldt næse. Den fik de så torsdag.

Men det kunne hverken ordførere eller fødevareministeren vide, da de før jul proklamerede, at ”Danmarks fødevaresektor har fået tilført nye super-kræfter”.

Ordførerne holdte jul og embedsmænd i Miljø- og Fødevareministeriet gik i gang med at lave det 26 sider lange dokument om til jura, så aftalen kunne ende med et blive til et lovforslag, som blå blok senere kunne stemme igennem i folketingssalen – den såkaldte landbrugspakke.

BT afslører: Har kopieret dele fra Bæredygtigt Landbrug

Men der går knuder i embedsværkets behandling.

For i februar kan BT afsløre, at en stor del af ministeriets formulering af opgaven, som embedsværket skal løse, er tæt på direkte kopieret fra organisationen Bæredygtigt Landbrug. En landbrugsorganisation der kæmper for landmændenes virke.

Eva Kjer Hansen (V) er på det her tidspunkt fødevareminister. Hun kan ikke forstå kritikken. For nok er hun inspireret af lobbyisterne, men ’hvis der er nogle rigtig gode formuleringer, har jeg intet problem med at anvende dem’, som ministeren forklarer til BT.

Sagen ruller i pressen, og journalisterne begynder for alvor at interessere sig for den landbrugspakke, som SF og Socialdemokraterne allerede har kaldt alvorlig efter BTs afsløring – de beskylder ministeren for at være ’landbrugets marionetdukke’.

Tvivlen om beregningerne – sagens kerne bag næsen

Få dage efter at BT har afsløret de kopierede passager, kan Berlingske fortælle, at beregningerne bag landbrugspakken ikke holder.

Regeringen har fra starten holdt fast i, også overfor Folketinget, at landbrugspakken er til gavn for naturen. Men forskere siger til Berlingske, at man ville blive ’slået ihjel i en forskningsmæssig sammenhæng’, hvis man brugte de beregninger, som embedsværket på Slotsholmen har brugt.

- Regnskabet går ikke i plus. Det skyldes kun, at man har lagt en masse effekter ind, som ikke har noget med den politiske pakke at gøre, siger forsker ved Aarhus Universitet Jørgen E. Olesen til Berlingske.

To dage senere kan samme avis fortælle, at Eva Kjer Hansen fra starten har vidst, at beregningerne kan være i strid med gældende EU-regler.

Det viser et internt notat fra forhandlingerne. Både hun og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forsvarer pakken – han mener, at de blå partier har leveret en pakke med respekt for miljøet.

Regeringstop vidste mere end Folketinget

Det er netop spørgsmålet om, hvorvidt landbrugspakkens beregninger kunne være i strid med EU-regler, som er sagens kerne netop nu – for hvis vi skruer tiden frem til den 15. juni i år, så kunne Berlingske afsløre, at ikke alene vidste Eva Kjer Hansen, at beregningerne var problematiske.

Faktisk vidste som minimum både finansministeren, skatteministeren og erhvervs- og økonomiministeren, at der var mulighed for EU-kritik på baggrund af beregningerne. Det viser et internt regeringsnotat, som blev givet til de pågældende ministre 10. december sidste år – altså 12 dage før at landbrugsordførerne gav håndslag over det 26 sider lange dokument.

I det interne dokument, som blev udleveret af Statsministeriet, stod der ifølge Berlingske blandt andet: ”Det bemærkes, at der er en betydelig risiko for, at EU-Kommissionen vil forholde sig kritisk”

Ifølge Berlingske stod der også i det interne dokument, at ”Det vurderes at være yderst risikabelt – og blive genstand for massiv kritik – at tage yderligere risici i forhold til EU”

Men i en notits, som selvsamme dag blev givet til Folketinget, stod der, at tilgangen til beregningerne ”imidlertid er forbundet med EU-risici”. Notitsen konkluderer samlet, at Danmark overholder EU-reglerne.

Løkke nægter at svare på spørgsmål

Det er netop den historie, der får flere partier i rød blok til at sende fem spørgsmål til statsministeren i håb om et samråd.

Tre af dem nægter han at svare på, med henvisning til, at det ’vedrører regeringsinterne forhold’. De sidste to vil han besvare skriftligt.

Det får især rød blok til endnu engang at lægge pres på statsministeren.

Socialdemokratiet mener, at ’det øger mistanken mod statsministeren’ og Enhedslisten fortæller, at de ville have væltet ministeren, hvis partiet havde været parlamentarisk grundlag.

Men nu begynder det også at sprede sig til blå blok. Dansk Folkeparti stemmer i og mener, at statsministeren bør svare på spørgsmålene – det gør han nu ikke, men til gengæld har regeringen så modtaget den føromtalte næse for deres ageren i sagen om landbrugspakken.

Statsministeren har tidligere afvist at svare på spørgsmål af ’regeringsintern karakter’ i sagen og nægtet at stille op til spørgsmål i folketingssalen af selvsamme grund.

Regeringskrisen

Forud for afsløringen af at regeringstoppen var vidende om mulig kras EU-kritik, havde der - med regeringsøjne - været et problematisk forløb. Den handlede ikke om den mulige EU-kritik men om selve beregningerne bag landbrugspakken.

Eva Kjer Hansen mistede jobbet som fødevareminister efter et mistillidsvotum fra De Konservative, og hele samarbejdet i blå blok blev den 23. februar kastet ud på vuggende grund.

Mistilliden kommer efter et tre timers langt samråd samme dag. Ministeren stod ved sin ageren i hele sagen – og forsvarede beregningerne.

- Jeg mener, tallene er fuldt ud retvisende hele vejen igennem, sagde Eva Kjer Hansen på samrådet, og der kom ikke mange indrømmelser fra ministeren.

Det fik landbrugsordfører for De Konservative, Rasmus Jarlov, til at rasle med sablen klokken 17.20 den 23. februar. 

- Det er ikke blevet lettere for ministeren efter samrådet, sagde han til TV 2. 

Mistillid

Klokken 19.30 kunne TV 2 fortælle, at De Konservative havde fået mistillid til fødevareministeren.

Partiformand Søren Pape Poulsen tog ordet klokken 20.00 ved et pressemøde.

- Samlet set kan vi nu konkludere, at ministeren ikke har givet et retvisende billede af konsekvensen af landbrugspakken. Ministeren har ikke levet op til sit ansvar. Det har ministeren ikke ville rette op på, og derfor har vi ikke længere tillid til ministeren, lød det fra Søren Pape Poulsen.

Og dermed var regeringskrisen skudt i gang. Lars Løkke Rasmussen skrev på Twitter fire minutter inde i pressemødet:

- Har indkaldt lederne af de blå partier til møde i aften klokken 21.00. Så må vi se, om regeringen fortsat har flertal til at være regering.

Der gik 17 timer før pressen igen hørte fra statsministeren.  Både den 23. og 24. februar havde Lars Løkke Rasmussen holdt møder med de blå partier. Tavsheden blev brudt ved et formelt pressemøde i Statsministeriet den 24. februar kort efter middag.

- Jeg vil gerne række hånden frem til De Konservative, og se om det er muligt at forhandle frem til en løsning i mindelighed, lød det fra statsministeren.

Partiledermøde i hårdknuder

Derfor troppede de borgerlige partiledere igen op hos statsministeren. Denne gang i statsministerens tjenestebolig, Marienborg.  Her stod det klart, at De Konservative gerne ville forhandle sig frem til en tillægspakke om landbruget.

Men efter tre dages forhandlinger mellem de borgerlige partier, var det stadig ikke lykkedes at finde en løsning. Søren Pape Poulsen når at indkalde til et pressemøde på Christiansborg med ordene: 

- Min konklusion er fuldstændig den samme som inden mødet. Vi har fortsat ikke tillid til ministeren.

Kort før De Konservatives planlagte pressemøde kommer afslutningen på den regeringskrise som udspillede sig for åbne kameraer - Eva Kjer Hansen trækker sig fra posten som minister. 

Midt under hele krisen – den 25. februar bliver landbrugspakken så vedtaget.

Den bliver en realitet, efter at Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance og Konservative stemmer for L68: Forslag til lov om ændring af lov om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække.