Politik

Danske F16-fly i aktion mod Islamisk Stat: Stor risiko for civile tab

Der er stor risiko for, at også civile kommer til at miste livet i forbindelse med danske flys bombardementer af Islamisk Stat, vurderer regeringen.

Danske F16-fly er nu atter sendt i kamp mod terrorgruppen Islamisk Stat, der har kontrol over store områder i Irak og Syrien.

Og de danske jagerflys bomber kan også komme til at blive kastet i områder, hvor civile vil miste livet. 

Det har forsvarsminister Peter Christensen (V) torsdag orienteret de øvrige partier i Folketinget om på et møde i Udenrigspolitisk Nævn. 

- Nu er vores F16-fly i gang med deres missioner. Og det vi kan konstatere er, at fordi kampene foregår i og tæt på store byer, så er sandsynligheden også langt højere for at der kan være civile tab, siger ministeren til TV 2.

- Det er selvfølgelig en alvorlig sag. Og derfor har jeg også besluttet, at i tilfælde hvor danske kampfly skal gennemføre en mission, hvor man på forhånd ved at der kan være civile tab, så skal det godkendes i Danmark på generalsniveau.

Kan være nødvendigt

Det er et bredt flertal i Folketinget, der tidligere på året besluttede at sende både fly og specialstyrker til Mellemøsten for at bekæmpe terrorgruppen. 

- Man kan godt indenfor krigens love og folkeretten gennemføre militære angreb, vel vidende at der kan være civile tab, fortsætter Peter Christensen. 

- Det er ikke nogen nem beslutning. Men hvis man er i en situation, hvor det militære mål er så afgørende for at bekæmpe ISIL (Islamisk Stat, red.), men at de for eksempel bruger civile som skjold, så kan det være lovligt og nødvendigt at gennemføre et angreb, lyder det fra ministeren.

Meningen med at være dernede er jo at hjælpe de civile syrere og irakere. Hvis vi ender med også at slå dem ihjel, hvad er så meningen?

- Det er også der hvor krig er bliver en kompliceret affære. Og jeg vil gerne understrege, at der ikke er et signal fra min side om, at det skal man slet ikke bekymre sig om. Tværtimod er det en erkendelse af, at nu er krigen rykket ind i en fase, hvor sandsynligheden for civile tab simpelthen er større.