Politik

Lars Løkke nægter (igen) at svare på spørgsmål om landbrugspakke: - Det øger mistanken

Statsministeren vil ikke stille op i samråd for at svare på spørgsmål om hvorvidt regeringen sikrede korrekte svar til Folketinget.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nægter at stille op i et samråd for at svare på spørgsmål om den omdiskuterede landbrugspakke, som i sidste ende fik daværende fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) til at forlade posten.

Socialdemokraterne havde ellers bedt statsministeren svare på spørgsmål om hvorvidt Folketinget havde fået de samme svar, som regeringstoppen, ifølge Berlingske, var i besiddelse af.

Det er rød blok, der har stillet spørgsmål til statsministeren, efter at avisen skrev, at regeringstoppen var blevet orienteret om, at EU kunne være mere kritisk overfor landbrugspakken end der blev givet udtryk for til Folketinget.

- Jeg synes det øger mistanken om, at Lars Løkke Rasmussen skjuler noget i den her sag, når han endnu engang nægter at fortælle offentligheden og Folketinget hvorfor han ikke stoppede vildledningen til Folketinget – det er jo kommet frem, at han var orienteret i detaljen, siger Simon Kollerup, der er landbrugsordfører for Socialdemokratiet.

DF kritiserer beslutning

Lars Løkke Rasmussen afviser at møde op til samrådet, fordi han mener, at spørgsmålene er fagspecifikke og derfor bør besvares af miljø- og fødevareministeren.

Men den begrundelse giver Dansk Folkepartis ordfører på området ikke meget for.

- Det er noget pjat, at han ikke vil stille op. Han burde møde op. Helle Thorning-Schmidt mødte op og svarede på spørgsmål om nødløgn, så kan statsministeren også godt stille op, siger Pia Adelsteen til TV 2.

Foruden at være Dansk Folkepartis miljøordfører er hun også formand for Folketingets miljø- og fødevareudvalg.

Når statsministeren nægter at stille op til samrådet, kan han sende bolden videre til ministeren på området – i denne sag er det Esben Lunde Larsen (V), som overtog efter Eva Kjer Hansen.

Men Simon Kollerup mener heller ikke, at det er godt nok, at sagen bliver sendt videre, når det handler om statsministerens ageren i sagen. 

- Det er en til lejligheden opfundet dårlig undskyldning. Det er den mest alvorlige vildledningssag i regeringens levetid. Så det er mellem Folketinget og regeringen og ikke blot noget internt i regeringen. Derfor beder vi ham komme og have respekt for folkestyret, siger Simon Kollerup til TV 2.

Ikke første gang han melder afbud

Statsministeren har tidligere afvist at svare på spørgsmål om landbrugspakken. Han har blandt andet meldt afbud til en spørgetime i Folketinget.

Dengang mente Lars Løkke Rasmussen ikke, at han ’af principielle grunde’ fandt anledning til at besvare spørgsmål vedrørende regeringsinterne forhold – det fremgik af et brev til Folketingets formand fra statsministeren.

Den samme grund brugte statsministeren senere, da han nægtede at svare på spørgsmål om hans indblanding i landbrugspakken i et samråd. Det skete i april, da selvsamme Simon Kollerup havde indkaldt statsministeren i samråd.