Politik

DF vil sende ledige i nyttejob på skole-toiletter

Skoletoiletterne i Vallensbæk skal fremover være renere, mener Dansk Folkeparti. Arkivfoto Morten Stricker / Scanpix

Klagerne vælter ind over beskidte toiletter i Vallensbæk, men nu vil partiet sætte kontanthjælpsmodtagere i sving.

Nok er efterhånden nok i Vallensbæk.

Efter endeløse borgerhenvendelser om uhumske skoletoiletter, vil Dansk Folkeparti nu skride til handling. På mødet i kommunalbestyrelsen onsdag foreslår partiet at indføre såkaldte tissepatruljer på de tre folkeskoler i kommunen på den københavnske vestegn.

Tissepatruljerne, som skal bemandes af kontanthjælpsmodtagere i nyttejob, skal holde opsyn med toiletterne og om nødvendigt gøre rent, så de næste besørgende poder ikke ender med at gå og holde sig hele dagen – hvilket er skadeligt og kan føre til inkontinens, som Dansk Folkeparti bemærker i forslaget.

Millioner har ikke hjulpet

- Vi har haft enormt store problemer i Vallensbæk. Vi har brugt millioner af kroner på at renovere skoletoiletterne, og resultatet er det samme. Vi har stadig klager fra forældre, som siger, deres børn ikke vil bruge toiletterne, fordi der er urin over det hele og de lugter, siger Kenneth Kristensen Berth (DF) til TV 2.

Foruden at være partiets EU-ordfører i Folketinget er han også medlem af Vallensbæk Kommunalbestyrelse, og i dem egenskab debuterer han tirsdag som partiets ordfører for sanitære forhold på folkeskolerne.

Udover at forslaget gerne skal medføre renere toiletter til gavn for kommunens knap 2.000 folkeskoleelever, så løser det også en anden kommunal udfordring.

To fluer med et smæk

- Vi er nået frem til at opsyn måske er den eneste måde at komme det til livs på. Man kan ikke afsætte lærertid til det, så derfor har vi tænkt, at nyttejobs kan komme på tale. Vi har haft store problemer med at finde ud af hvad vi egentlig skal sætte folk til, siger han.

Kontanthjælpsmodtagere, der er i nyttejob, må kun udføre opgaver, der ikke tidligere har været ansat lønnet personale til. Det har indtil nu betydet, at de har vasket legetøj i kommunens daginstitutioner, men nu kan de altså frem til dels at holde opsyn, dels at gøre ekstra rent på toiletterne.

- Vi slår to fluer med et smæk her. Nyttejobbet giver sådan set mening – det handler ikke bare om at grave huller og dække dem til igen – og samtidig gør vi det mere trygt og rent at gå på toilettet på vores skoler, siger Kenneth Kristensen Berth.

Det er uvist, om flertallet vil få opbakning i den 15 mand store kommunalbestyrelse, der ledes af borgmester Henrik Rasmussen (K).