V: Hvis vi skal tillade hash, kan vi lige så godt tillade butikstyveri også

Det nytter ikke at tillade hash bare fordi folk ryger det, mener Venstre. Enhedslisten står fast: Folk ryger, uanset om det er lovligt eller ej.

Selv om mange danskere ryger hash, så er det store flertal i Folketinget stadig ikke klar til at gøre det lovligt at ryge det forjættede narkotikum.

Det står klart, efter at TV 2 i dag har talt med en række af partiernes retsordførere.

Preben Bang Henriksen, der er Venstres retsordfører, lytter skam til de folk, der i dagens Jyllands-Posten taler for en lovliggørelse af cannabis, fordi det ikke har virket at forbyde stoffet.

- Men hvis det var argumentet, så skulle butikstyveri også være legaliseret i Danmark, for det virker nok heller ikke at straffe de folk, men det gør vi alligevel. Så har vi nogle normer, vi respekterer i Danmark, og der er et stort flertal i Folketinget, der fortsat mener, at besiddelse, salg og handel med hash skal være ulovligt, siger han til TV 2.

S: Det går ud over de unge

Visse eksperter, eksempelvis rusmiddelforskeren Henrik Rindom, påpeger, at det ikke giver mening at fastholde et forbud mod hash.

- Det har han sagt i mange år, siger Preben Bang Henriksen, der vælger at lytte til nogle andre eksperter.

- De eksperter, som Sundhedsstyrelsen og et stort flertal i Folketinget støtter sig op af, mener fortsat, at hash er vanedannende og tit og ofte vejen ind i et større misbrug, siger han.

En lignende melding kommer fra Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen.

- For os handler det om, at der er for mange unge, der ikke kan styre deres forbrug af hash. Det betyder, at de ikke kan gennemføre deres uddannelser eller har svært ved det, siger hun. Derfor er vi imod fri hash, siger hun.

- Det er ikke det samme som, at jeg mener, at indsatsen har været god nok. Så jeg forventer, at justitsministeren snart indkalder til et møde om, hvad der kan gøres.

EL: Lovligheden får ikke flere til at ryge

Enhedslisten er et af de partier, der ønsker at gøre hash lovligt. Partiet er helt enig med forskerne, der påpeger, at forbuddet ikke har virket.

- Mange taler mere og mere om, at vi skal væk fra den her kriminaliserings-strategi, fordi den ikke virker. Det eneste, den betyder, er, at pengene, der bliver brugt på cannabis, ryger lige i lommen på rockere. Hvis vi legaliserer det, kan vi kontrollere det, få nogle aldersgrænser på og få styr på hvad det er, der bliver solgt, siger retsordfører og politisk ordfører Pernille Skipper til TV 2.

Ifølge Pernille Skipper er der ingen sammenhæng mellem lovligheden og befolkningens tilbøjelighed til at ryge hash. Det viser erfaringer fra Holland, hvor hash har været tilladt i mange år og sælges gennem statslige coffee shops. 

- Det er absolut farligt, og det er utroligt dumt at ryge. Desværre er der bare rigtig mange danskere, der gør det. På trods af, at det er kriminelt. Al forskning og al dokumentation viser, at strafniveauet og kriminaliseringen ikke gør noget for, om folk bruger det eller ej, siger hun. 

Foruden Enhedslisten ønsker også Liberal Alliance og Alternativet at gøre hash lovligt.

Tal fra Sundhedsstyrelsen viste i 2013, at 44,2 procent af de 16-44-årige har prøvet at ryge hash.