Politik

Danskerne delt: Fire ud af ti vil gøre hash lovligt – og fire ud af ti vil ikke

Megafon har ikke tidligere målt så stor opbakning til at legalisere hash.

Der er fortsat ikke et klart flertal blandt danskerne for at legalisere hash – tværtimod er befolkningen delt i to præcis lige store blokke i spørgsmålet.

Mens 43 procent mener, at hash bør legaliseres, er andre 43 procent imod. 11 procent svarer hverken/eller, mens tre procent er i tvivl.

Det viser en dugfrisk meningsmåling, som Megafon har gennemført for TV 2 og Politiken i løbet af mandagen.

Danskerne: Lovligheden betyder ikke noget

Målingen viser også, at kun meget få lader sit forbrug påvirke af, om hash er lovligt eller ej.

Kun to procent af dem, der har prøvet at ryge hash, svarer, at de vil ryge mere hash, hvis det er lovligt, og kun en procent af dem, der ikke har prøvet, ville prøve, hvis det blev lovligt.

61 procent af dem, der har deltaget i undersøgelsen, har ikke prøvet hash, og ville heller ikke prøve, selv om det blev lovligt, mens 34 procent har prøvet, men ville ikke ryge mere selv om det blev lovligt.

DF: Fri hash stopper ikke banderne

Målingen får dog ikke Dansk Folkeparti til at ryste på hånden.

- I Dansk Folkeparti lader vi ikke vores politik styre af meningsmålinger og fokusgrupper. Vi siger det, vi mener. Og det er vores helt klare opfattelse, at en legalisering vil være et skridt i den helt forkerte retning. I stedet synes jeg vi skal styrke politiet, så man kan slå hårdere ned på de bander og grupperinger, der ernærer sig ved at sælge narkotika, siger partiets retsordfører Peter Kofod Poulsen til TV 2.

Men netop banderne får jo sværere kår, hvis man legaliserer hashen - så forsvinder indtægtsgrundlaget jo?

Næ, så finder de bare noget nyt at engagere sig i. Den præmis køber jeg slet ikke. Jeg tror ikke, det vil have nogen effekt på bandernes aktivitet. Vi vil bare få en ny debat om at skulle legalisere endnu mere narko.

Tror du, en legalisering får flere til at ryge hash?

- Det er min helt klare frygt, fordi man fra offenlig side vil signalere, at det ikke er så slemt. Vi sender et kraftigt signal, når vi har et forbud, siger han. 

Størst opbakning 

Megafon har også spurgt danskerne om holdningen til fri hash i 2012, 2013 og 2014.

I de tidligere målinger var opbakningen til en legalisering var størst i 2013, hvor 38 procent erklærede sig ’helt enig’ eller ’overvejende enig’ i, at hash bør legaliseres. Men i alle tre målinger var der større flertal for et nej til legaliseringen.

Undersøgelsen er gennemført som en web-undersøgelse den 20. juni 2016. 1.078 respondenter har deltaget i undersøgelsen.