DFU undskylder: Kaldte Obama for talentløs neger foran USAs ambassadør

Dansk Folkepartis Ungdom trådte i spinaten i en sangkonkurrence på Folkemødet, hvor der blev sendt skældsord i retning af præsident Barack Obama.

- Der er Obama, og han er neger. Og uden talent.

Sådan lød en del af teksten i bidraget fra Dansk Folkepartis Ungdom, da Dansk Industri lørdag aften havde inviteret til sangkonkurrence på Folkemødet på Bornholm.

Den blev fremført foran den amerikanske ambassadør, Rufus Gifford, der er en gammel ven af den amerikanske præsident. Han havde fået til opgave at bedømme sangene.

- Tog det som en gentleman

Til stede ved konkurrencen var også komiker Anders Lund Madsen, der var hyret som moderator. Han fortæller til TV 2, at Rufus Gifford klarede fornærmelserne af sin ven i stiv arm.

- Han tog det som en gentleman. Han sagde, at der var nogle gode rim imellem. Det ødelagde ikke den gode stemning, meeeen, det gav da lidt krusninger i overfladen. Lad os sige, at stemningen dykkede lidt, siger han.

Sangen fra DFU fik ikke mange stemmer, fortæller Anders Lund Madsen. Det kan dog også have at gøre med fremførslen.

- På det kunstneriske plan var de ikke særligt stærke. De sang simpelthen ikke godt, fortæller han.

Tidligere USA-korrespondent David Trads er en af dem, der ryster på hovedet af teksten fra Dansk Folkeparti. Hans opslag er i skrivende stund blevet kommenteret mere end 500 gange og delt over 800 gange:

DFU fortryder bittert

Rufus Gifford var ikke selv tilgængelig til en kommentar, men ambassadens talsmand fortæller til TV 2:

- Mange amerikanere føler, at det udtryk er uddateret og fornærmende.

Det er tilsyneladende også gået op for DFU, at den ikke ramte indenfor skiven. Ungdomspartiet har skrevet en undskyldning på Facebook søndag eftermiddag, efter teksten er blevet delt rigtig mange gange på det sociale medie.

- Det var ikke meningen at såre eller støde den amerikanske ambassadør, Obamas ven igennem mange år, og jeg fortryder bittert, at vi brugte det ordvalg, der skulle have været en sjov reference, men som er blevet misforstået og har gjort mere skade end gavn, lyder citatet fra DFU's landsformand, Lucas Hultgren.

Anders Lund Madsen kan desuden oplyse, at konkurrencen blev vundet af Radikal Ungdom.

- De var absurd gode. Og der var i dén grad ikke noget kontroversielt i den sang. Lige som man kunne forvente.

Espersen: Det var satire

Årsagen til, at DFU valgte at bruge ordet neger om Obama, er, at Dansk Folkepartis Søren Espersen gjorde det samme for nylig, da han kaldte Obama for USA's første 'negerpræsident'.

Det affødte en stor debat - ikke mindst, da socialdemokraternes Jeppe Kofod fejlagtigt oversatte ordet til det engelske nigger i et tweet - et udtryk, der er langt mere nedsættende end det korrekte negro.

Søren Espersen har ikke selv villet undskylde sit brug af ordet neger. Men han vil ikke blande sig i, om DFU undskylder eller ej.

- Det må de selv om. Jeg er ikke DFU. Hvis de gerne vil fortælle, at det ikke var meningen at lave noget særligt krænkende, så er det fint, at de understreger dét, siger Espersen.

Han pointerer, at beklagelsen kan skyldes, at sangen blev fremført foran ambassadøren, og at Obama også blev kaldt talentløs.

- Men det skal ses som satire, og det skal man have meget vide rammer omkring, siger han.